Fogelberg och Pascalidou får inte leda Ring P1 fram till valet

Det är Sveriges Radios frilansare som inte får sända Ring P1 eftersom de sätts i “karantän”. Orsaken är att de som frilansare inte är uppdaterade “om programregler och aktuella redaktionella frågor som rör valet”, enligt SR. En av de drabbade, Täppas Fogelberg, menar att SR beter sig “ängsligt”.

Sveriges Radio har beslutat att bara tillsvidareanställda programledare får leda Ring P1 fram till valet i höst, och en månad efter valet. Det betyder att vare sig Täppas Fogelberg eller Alexandra Pascalidou kommer höras i etern. De är inte de enda som sätts i “karantän”, också Sverker Olofsson med flera drabbas.

Sveriges Radio förklarar för Expressen:

”Framför allt under ett valår är det viktigt att de som programleder Ring P1 är uppdaterade om programregler och aktuella redaktionella frågor som rör valet och att man har tid att diskutera dessa frågor med redaktionen. Det är också lättare för anställda i företaget att få stöd och råd av arbetsledare och kolleger när programledarrollen ifrågasätts eller kritiseras, vilket är vanligt under den här perioden.”

Täppas Fogelberg, som gärna avbryter och säger emot inringare som inte delar hans ofta vänsterextrema syn på invandring och flyktingpolitik tror snarare att det handlar om något annat än vad SR säger, nämligen att de är oroliga för hur han och andra ska sköta sig. Han menar att det numera är “så här ängsligt” men att han själv minsann är insatt i reglerna:

– Just det. Och jag är otroligt insatt i de där reglerna. Jag har inget emot dem heller, jag tycker att det är jättebra – man ska vara opartisk. I och för sig ska man gärna bryta den som som ringer när personen delar med sig av sina åsikter med något helt annat men det innebär ju inte att jag går in och börjar propagera för ett speciellt parti eller en speciell politiker.

Sverker Olofsson är mer förstående inför beslutet och säger:

– Jag kommer alltid att gilla public service extrema strävan efter att förhålla sig neutral så på något vis har jag ganska stor respekt för beslutet. Jag är ju en frifräsare och kan ibland vilja skriva en krönika eller leda en konferens som jag kanske inte borde ha gjort mitt under en valrörelse.

Alexandra Pascalidou har ännu inte uttalat sig om “karantänen”.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!