SAOL brändes på Öland i protest mot Sara Danius avgång

Under söndagen samlades en handfull ölänningar vid Segerstads fyr på Öland. Man ville visa sitt stöd för Sara Danius som lämnade sitt uppdrag som Svenska Akademiens ständiga sekreterare för några dagar sedan. Detta gjorde man genom att bränna böcker.

Kallelsen till bokbränningen gick ut via Facebook och arrangören Christian Cederroth skrev bland annat:

”Nu är det nog! Det var inte precis hon (Sara Danius) som tvingat till sig sex och gett sig själv pengar, det var inte hon som blundat för det år efter år. Hon tog egna initiativ för att styra upp och tvingades därför bort med gängse härskartekniker av insyltade. ‘Nu är Akademien räddad’ sade Göran Malmqvist. Det kan han ‘fetglömma’”.

Förutom att bränna böcker raderade de församlade också SAOL-appen från sina telefoner.


Vår senaste podcast

Lyssna på fler podcasts här
Kommentarer