Ungern vill kasta ut “Soros-universitetet”

Det Centraleuropeiska universitetet i Budapest, grundat av finansmannen George Soros, planerar att flytta sin verksamhet till Wien. Detta på grund av en ungersk lag som kräver att utländska universitet måste ha en filial i hemlandet.

UNGERN. Det Centraleuropeiska Universitetet (CEU) grundades 1991 som en reaktion på bland annat Sovjetunionens sönderfall. Det är, tack vare donationer från grundaren George Soros på 880 miljoner dollar, ett av Europas rikaste universitet.

Förra året införde Ungerns regering en ny lag som kräver att utländska universitet som agerar i landet även måste ha en filial i sitt hemland. Sedan denna nya lag infördes har CEU startat i New York, men den ungerska regeringen vill ändå inte ge sitt godkännande till universitetets fortsatta existens.

Det är kanske inte så konstigt med tanke på att regeringen i landet drivit en kampanj mot Soros och hans stiftelse Open society foundationsamt de organisationer som får pengar av honom. Man menar att dessa organisationer används för att tvinga på både Ungern och resten av Europa mängder av flyktingar, främst från MENA-länderna.

Éva Fodor, ställföreträdande rektor, menar att lagen är riktad specifikt mot just CEU. Hon hävdar i en intervju med Sveriges Radio att andra utländska universitet redan fått godkännande, medan CEU fortfarande väntar på svar. Och snart kan de inte vänta längre, säger hon.

– Det är svårt att rekrytera ny personal när vi inte ens kan tala om var deras arbetsplats kommer att finnas någonstans.

President Viktor Orbán sa under en presskonferens tidigare i veckan att hans regering ännu inte har diskuterat CEUs framtid. Éva Fodor menar sig veta varför regeringen inte vill ha “Soros-universitetet” i Ungern längre.

– Regeringen har upprepade gånger uttryckt att de inte uppskattar det kritiska tänkande som vi lär ut till våra studenter.

Om regeringen inte godkänner universitetet före mitten av juni så går flyttlasset till Wien, där kontrakt på lokal redan är skrivet.

CEU har utbildningar i bland annat genusvetenskap, mänskliga rättigheter och utbildningar inom miljöfrågor, vid sidan av mer klassiska program inom matematik och statsvetenskap.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!