”The Gunny” har avlidit

R Lee Ermey som sergeant Hartman i "Full metal jacket".

Skådespelaren R Lee Ermey har avlidit. Han blev 74 år.

KULTUR. Efter komplikationer föranledda av lunginflammation gick skådespelaren R Lee Ermey bort i går. Han efterlämnar hustru och tre vuxna barn.

”There will be no racial bigotry here! I do not look down on niggers, kikes, wops, or greasers! Here, you are ALL equally useless!”

Citaten från Gunnery Sgt. Hartman i filmen Full metal jacket är många och alla osande. Och det är som ”The Gunney” skådespelaren R Lee Ermey var mest känd. Till skillnad från många andra militärer på film hade Ermey tio års tjänstgöring i marinkåren bakom sig (han tjänstgjorde i Vietnamkriget också), innan han hamnade på vita duken.

Hans första roll var i Apocalypse Now och han blev sedan nominierad till en Golden Globe för rollen i Full metal jacket.  R Lee Ermey hann med en hel del filmer under sin karriär: Mississippi brinner och Seven är två. Han gjorde också rösten åt General Tsin i Kung Fu Panda. Förutom skådespeleriet var R Lee Ermey engagerad för veteraner i USA.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!