”The Gunny” har avlidit

R Lee Ermey som sergeant Hartman i "Full metal jacket".

Skådespelaren R Lee Ermey har avlidit. Han blev 74 år.

KULTUR. Efter komplikationer föranledda av lunginflammation gick skådespelaren R Lee Ermey bort i går. Han efterlämnar hustru och tre vuxna barn.

”There will be no racial bigotry here! I do not look down on niggers, kikes, wops, or greasers! Here, you are ALL equally useless!”

Citaten från Gunnery Sgt. Hartman i filmen Full metal jacket är många och alla osande. Och det är som ”The Gunney” skådespelaren R Lee Ermey var mest känd. Till skillnad från många andra militärer på film hade Ermey tio års tjänstgöring i marinkåren bakom sig (han tjänstgjorde i Vietnamkriget också), innan han hamnade på vita duken.

Hans första roll var i Apocalypse Now och han blev sedan nominierad till en Golden Globe för rollen i Full metal jacket.  R Lee Ermey hann med en hel del filmer under sin karriär: Mississippi brinner och Seven är två. Han gjorde också rösten åt General Tsin i Kung Fu Panda. Förutom skådespeleriet var R Lee Ermey engagerad för veteraner i USA.


Vår senaste podcast

Lyssna på fler podcasts här
Kommentarer