”Guds hus” i Fisksätra kan finansieras med saudiska miljoner

Kyrkoherden: ”Det är en intern angelägenhet för muslimerna”

I flera år har Svenska kyrkan i Fisksätra utanför Stockholm samarbetat med Stiftelsen Fisksätra moské för att uppföra en ny byggnad de kallar ”Guds hus” – ett interreligiöst ”fredens projekt”. Även Stockholms Katolska stift är med. Nu vill muslimerna skaka fram pengar via Saudiarabien, och Svenska kyrkan har inga problem med det.

Projektet har varit på gång i flera år, men ännu saknas pengarna för att bygga ihop Fisksätra kyrka med ett nytt glasat innetorg och en ny moské. Enligt hemsidan har det ”länge funnits en längtan hos Fisksätraborna att göra något tillsammans”, och efter att muslimer och kristna för några år sedan samlades på fotbollsplanen bakom kyrkan för att fira gudstjänst tillsammans, signerades ett gemensamt värdedokument som lade grunden till ”fredsprojektet Guds hus”.

Deras motto går inte av för hackor: ”Världsfreden börjar i Fisksätra!”

Redan 2016 skrev jag om projektet i Gatestone International. Jag intervjuade då prästen Henrik Larsson, en av initiativtagarna. Han började med att försäkra mig om att islam är fredligt och demokratiskt, men sa sedan en del saker som tydde på att han inte var helt förtjust i denna religion.

– Men vi kristna har också gjort hemska saker genom århundradena. Vi har bränt häxor, vi har koloniserat andra länder och stått på olika arméers sida genom kyrkohistorien. Jag tror alla religioner kan användas på liknande sätt.

Menar du att vi kristna lever nu 2016 medan muslimerna fortfarande är kvar på 1400-talet?

– Ja, om de ens är där. Det de strävar efter är att skapa det samhälle som fanns just efter profeten Muhammeds död, och då är vi nere på 600-, 700- och 800-talen. Det är deras ideal. Men det finns också en islam som söker nya former, ett europeiskt islam, de som vill försöka vara muslimer i det demokratiska och sekulära samhället.

Imamen var rasande på Saudiarabien

Henrik Larsson hyllade dock den imam som Guds hus samarbetar med – Awad Olwan, en palestinier som kom till Sverige på 1960-talet. Enligt Henrik Larsson är Olwan en mycket modern muslim som blev imam sent i livet och gillar demokrati. Men när jag ringde Olwan och frågade varför han på 1970-talet stödde PFLP (Popular Front for the Liberation of Palestine) och vägrade ta avstånd från München-massakern, låtsades han först inte känna till vad PFLP var.

– Jaja, vi hade massor av organisationer på den tiden, men glöm det – det är historia nu. Det betydde Palestine Liberation någonting. Äh, jag kommer faktiskt inte ihåg, om jag ska vara ärlig.

När Awad Olwan fick frågor om Koranen och Haditherna började han svära som en borstbindare och hävdade att allt är ”de där jävla Mecka-arabernas fel”.

Menar du att det är Saudiarabiens tolkning av islam som ställer till det?

– Exakt! Och deras religion [salafismen] togs fram av en brittisk imperialist för 200 år sedan. Mer vågar jag inte säga rakt ut, för då blir jag antisemit och en massa annat.

Sanningen om judarna, enligt imamen

Men vad är sanningen om judarna, menar du?

– Okej, det finns säkra källor från Egypten som visar att den saudiska kungafamiljen egentligen är en judisk familj som kom från Irak till Arabiska halvön någon gång på 1700-talet. De byggde upp en armé med hjälp av brittiska officerare som bekämpade det ottomanska sultanatet. Därefter har de byggt upp den jordanska armén och så vidare och så vidare.

Men numera är Saudiarabien tydligen inget problem för Awad Olwan och de andra drivande bakom Guds hus. Nya Tider kan nu avslöja att muslimerna ska söka pengar från Saudiarabien. Nu är det prästen Carl Dahlbäck som är ansvarig. När tidningen försöker få andra präster att uttala sig, hänvisar alla till Dahlbäck. Nya Tider ber Dahlbäck kommentera det faktum att Stiftelsen Fisksätra moské högst sannolikt nu ska åka till Saudiarabien för att söka ekonomiska medel för sin moskédel i ”Guds hus”.

– Det är nya uppgifter för mig. Vårt projekt går ut på att vi inte ska behöva agera utifrån villkor som andra ställer på oss av politisk eller religiös art, svarar Dahlbäck.

Efter att ha pressats med frågor säger dock Carl Dahlbäck att den muslimska stiftelsens finansiering av moskédelen är en ”intern angelägenhet” för muslimerna.

 

 

Källa Nya Tider Gatestone International
Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!