Ingrid och Conrad riskerar fängelse för grundlagsbrott

Podcastduon stridslystna: "Uppiggande"

Efter viss tvekan beslutade Justitiekanslern, JK, sig till sist för att inleda förundersökning mot Ingrid Carlqvist och Daniel “Conrad” Frändelöv. Brottsmisstanken handlar om att man underlåtit att anmäla en ansvarig utgivare för podcasten “Ingrid & Conrad”.

– Det är ju helt bisarrt, det finns tiotusentals Youtubers, ska alla dessa ställas inför rätta då eller? frågar Ingrid Carlqvist retoriskt.

Så är givetvis inte fallet, faktum är att det endast är tre podcasts som anmälts till JK – Ingrid & Conrad, Radio Regeringen och Radio Realism (före detta Radio Länsman, numera Verklighetschecken). Bakom anmälningarna står Juridikfronten, en organisation som enligt egen uppgift har som “stadgade ändamål är att tillse att legitima rättsliga processer inleds och drivs mot personer som i Sverige företräder, eller på annat sätt innehar en tongivande eller betydelsefull ställning i, nationalistiska eller därmed jämförliga organisationer och rörelser, i syfte att belysa och motverka dessas brottsliga och eljest klandervärda gärningar”.

Redan i juni förra året meddelade JK att det kommit till deras kännedom att Carlqvist och Frändelöv dristat sig till att sända poddradio utan att ha utsett en ansvarig utgivare.

– Vi fick ett brev, som jag upplevde som direkt hotfullt. De uppmanade oss att utse en ansvarig utgivare och påpekade att det finns fängelse i straffskalan om man bryter mot lagen, säger Ingrid Carlqvist.

Det hela verkade dock rinna ut i sanden, då JK inte trodde att en fällande dom skulle leda till något mer än böter. Men Juridikfronten lät sig inte nöjas med detta, utan gjorde en ny anmälan, och i mars i år kom beskedet från JK – förundersökning om misstänkt grundlagsbrott är nu inledd. Både Ingrid Carlqvist och Daniel Frändelöv kommer att förhöras av polisen, Carlqvist redan 26 april. Båda företräds av jurister med yttrandefrihetsmål som specialitet – advokaterna Sargon de Basso och Filip Rydström.

– Det är viktigt att man har en advokat som tycker att ämnet är spännande. Det här är ju inte bara viktigt för oss utan för alla – ska staten bestämma vem som får uttrycka sig? För första gången har vi nu verklig yttrandefrihet via internet, och genast drar de öronen åt sig, säger Ingrid Carlqvist.

Varken hon eller podcastkollegan Daniel “Conrad” Frändelöv räds utredning och rättegång.

– Absolut inte. Det skulle vara en hederssak att gå i fängelse för detta. Vi kämpar ju för en oerhört viktig sak här och genom detta blir det tydligt för alla hur korrupt systemet är när man bara siktar in sig på tre nationella poddar, säger Daniel Frändelöv.

Ingrid Carlqvist går så långt som att kalla hela spektaklet för “uppiggande”, och menar att utkomsten av det hela kan bli det rakt motsatta till vad Juridikfronten avsett.

– Jag tror att Juridikfronten och JK har begått ett gigantiskt misstag här. Om detta går till rättegång så kommer vi att få tiotusentals nya lyssnare, säger hon.

FAKTA/Ansvarig utgivare

En ansvarig utgivare är den person som enligt tryckfrihetsförordningen eller yttrandefrihetsgrundlagen ansvarar för innehållet i tryckta medier och etermedier. Tidningar, radio och tevesändningar måste ha en ansvarig utgivare, medan det är frivilligt för till exempel webbsajter. Då en podcast sänds via internet, inte via etervågorna, är den inte att betrakta som radio i traditionell mening och behöver därför inte ha någon ansvarig utgivare, hävdar Ingrid Carlqvist och Daniel Frändelöv.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}