Se upp! I dag är det fredagen den trettonde

Än i dag finns det många som ser sig litet extra om när almanackan visar att det är den 13e dagen och därtill en fredag. Och visst har det hänt inträffat olyckor på denna dag genom historien.

KULTUR. Belägg för att fredagen den trettonde ansett vara en olycksdag kan vi finna i mitten av 1800-talet, men det var inte förrän på 1900-talet som en bredare allmänhet tog till sig föreställningen. Och så fort den slog rot började man gräva i historien och finna olyckor och elände.

Bland annat fängslades alla medlemmar i Tempelherreorden Katolska kyrkan kunde få tag på i Frankrike fredagen den 13 oktober 1307. De anklagades av påven Clemens V för olika former av kätteri (att kyrkan var skyldig dem pengar var inget påven nämnde) och det slutade med att många av dem torterades och avrättades.

Andra kopplingar är att Judas, lärjungen som förrådde Jesus, var den trettonde vid bordet och/eller att det var tretton personer närvarande när Jesus korsfästes. Också i våra nordiska sagor finns det anspelningar på numret tretton. Loke, den rackaren, kom som den trettonde gästen till gästabudet i Valhall.

Men tittar vi på statistiken som Trygg-Hansa gjorde för några år sedan kunde vi svart på vitt se att det var sju procent färre skador under fredagen den trettonde än vilken dag som helst. I allt väsentligt är alltså dagen en turdag, även om just bilstölderna verkade gå upp.

Alldeles oavsett: se upp, i dag är det fredagen den trettonde!

Hemska händelser denna dag i modern tid

  • 13 maj 1927 – den tyska aktiemarknaden kollapsar vilket ställer till det en hel del under många år framöver. Händelsen fick namnet ”Svarta fredagen”.
  • 13 juni 1952 – Sovjet skjuter ner ett svenskt spaningsplan över Östersjön. Åtta besättningsmän omkommer.
  • 13 mars 1964 – Kitty Genovese knivmördas i New York. 30 personer blev vittnen till det brutala mordet, ingen ingrep.
  • 13 januari 2012 – Costa Concordia grundstöter utanför ön Giglio, Italien. 32 personer omkommer.
  • 13 november 2015 – IS-terrorister slår till i Paris och massakern på konserthuset Bataclan genomförs. 130 människor mister livet.
Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!