Kaosartad uppväxt för kändisdottern Danius

Var kom egentligen Sara Danius och hennes ”Gittan” ifrån?

I går meddelade Sara Danius, Akademiens ständiga sekreterare sedan 2015, att hon avgår och lämnar församlingen helt och hållet. Det är ingen överdrift att påstå att en av Sveriges mest anrika institutioner, bildad av Gustav III 1786, upplever sin värsta kris någonsin. Men hur gick det till?

OPINION. Utan att hävda att allt är Sara Danius fel, kan det ändå vara intressant att titta närmare på vem hon egentligen är. Från ingenstans (för de flesta svenskar i alla fall) valdes hon in bland De Aderton 2013 och bara två år senare var hon dess chef – som den ständiga sekreteraren. Jag vågar nog påstå att hon till skillnad från de flesta andra som valts in i denna illustra församling var helt okänd. Att hon bara två år efter sitt inträde blev chef är också anmärkningsvärt, och får en att undra om Akademien kände press att efter drygt 230 år äntligen utse en kvinna till chef?


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln.
Just nu kan du prova en vecka för bara 19 kronor med rabattkoden svegot19

Skaffa Svegot Plus nu


 

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!