Mariah Carey: ”Jag är bipolär”

Sångerskan talar ut om sin psykiska ohälsa

Den amerikanska sångdivan Mariah Carey, 48, avslöjar nu att hon lider av den krävande diagnosen bipolär sjukdom, typ 2. Carey har vid flera tillfällen de senaste åren uppträtt förvirrat offentligt, och nu får alltså beteendet sin förklaring.

KULTUR. Det är i senaste numret av tidningen People som sångerskan berättar om sin kamp mot bipolär sjukdom. Hon fick diagnosen redan 2001, efter ett fysiskt och psykiskt sammanbrott, men ville i det läget ”inte tro att det var sant”. Först nu, efter ”de svåraste två åren i mitt liv”, har Carey sökt och fått hjälp.

– Fram tills helt nyligen levde jag i förnekelse och isolering, konstant livrädd för att någon skulle avslöja mig. Till slut blev bördan för tung och jag klarade helt enkelt inte av det längre, säger sångerskan.

Hon berättar att hon nu går i terapi och medicinerar, samt jobbar med att producera ny musik och umgås med sina 6-åriga tvillingar Monroe och Moroccan, vilket får henne att må bra. Att hon väljer att träda fram beror på att hon nu känner sig tillräckligt stark för att hjälpa andra.

– Jag är på ett bra ställe just nu, där jag känner mig bekväm med att diskutera min kamp mot bipolär sjukdom typ 2. Jag hoppas att vi kan komma dithän att de som går igenom detta ensamma slutar känna sig stigmatiserade. Det är lätt att man blir otroligt isolerad. Men sjukdomen behöver inte vara det som utmärker dig, och jag vägrar att låta det vara mitt utmärkande drag eller låta det kontrollera mig.

De senaste åren har Carey bland annat synts som domare i ”Idol” och i den egna realityserien ”Mariah’s World”. Vid flera tillfällen har hennes beteende framstått som förvirrat och underligt, vilket bland annat Daily Mail uppmärksammade i höstas. Nu får beteendet alltså sin förklaring.

FOTNOT: Bipolär sjukdom kallades tidigare manodepressivitet, och är ett tillstånd som kännetecknas av häftiga, cykliska humörsvängningar. Perioder av extrem depression avlöses av maniska episoder, vilka karakteriseras av överdriven glädje och upprymdhet, hyperaktivitet och övertro på den egna förmågan. Omdömet försämras och personen riskerar att göra ogenomtänkta saker, som att göra av med mycket pengar eller försätta sig själv eller andra i farliga situationer.


Vår senaste podcast

Lyssna på fler podcasts här
Källa 1177
Kommentarer