Tio personer reste färdtjänst för 19 miljoner kronor

Mellan 20 och 30 resor per person och dag skulle krävas för att komma upp i dessa siffror. Nu ska resorna specialgranskas av landstingets trafikförvaltning.

Färdtjänst i Stockholms län har upptäckt att ett tiotal individer reste för drygt tio miljoner kronor förra året. Det motsvarar mellan 20 och 30 resor per person och dag eller 40–90 mil per dygn.

– Den som har rätt till färdtjänst har rätt att resa när den behöver. Nu har vi dock tydliga indikationer på att en mindre grupp resenärer åker för väldigt mycket pengar. Då har vi en skyldighet att granska vad som ligger bakom det, säger Fredrik Wallén (KD), ordförande i trafiknämndens färdtjänstutskott till Dagens Nyheter.

Nu har politikerna bestämt sig gör att granska behovet av färdtjänst hos denna lilla grupp individer. Tidningen frågar hur det ens är möjligt för en person att hinna göra 20–30 resor per dygn?

– Det är precis det vi måste titta på. I dag kan vi bara spekulera. Det kan handla om allt från rena olagligheter till personer som har så allvarliga sociala problem att de i princip bosatt sig i en färdtjänsttaxi. Vad det än är måste så måste vi se till att det här går rätt till, säger Fredrik Wallén.

Om det visar sig handla om överutnyttjande eller fusk ska åtgärder vidtas – antingen i form av begränsningar för individens resande eller polisanmälningar.

– Det här är så omfattande att det troligtvis finns fall där resenärer utnyttjat systemet. Lika lite som vi vill ha fusk och tjuvåkning i kollektivtrafiken vill vi ha det inom färdtjänsten, säger Kristoffer Tamsons (M).

Färdtjänsten i länet kostar 1,4 miljarder om året.

 

 

 

Källa Dagens Nyheter
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}