Amerikansk jagare på väg mot Syrien möttes av ryska jaktplan

Enligt uppgifter ska den amerikanska jagaren USS Donald Cook ha lämnat den cypriotiska hamnen Larnaca under gårdagen och befinner sig nu precis utanför syriskt territorialvatten.

MEDELHAVET. USS Donald Cook är en jagare av Arleigh Burke-klass och är bland annat beväpnad med 60 stycken Tomahawkrobotar. Enligt uppgift ska fartyget lämnat hamnen i Larnaca och dykt upp utanför syriskt territorialvatten. Där ska krigsfartyget mötts upp av lågflygande ryskt jaktflyg uppger flera källor.

USAs flotta har förnekat att fartyget befinner sig där, vilket bland annat turkiska nyhetskällor hävdar, men de vägrar också att uppge fartygets position. I området ska sedan tidigare jagaren USS Laboon och ubåten USS Georgia befinna sig. Det är USAs sjätte flotta som är ansvarig för Medelhavet.

Tidigare har fartyget varit med om liknade incidenter. I april 2016, medan USS Donald Cook övade med en polsk helikopter på internationellt vatten 13 mil från Kaliningrad, flög två ryska jaktplan lågt över fartyget. USA klagade till Ryssland som svarade med att fartyget närmat sig ryskt vatten varför man markerade mot deras närvaro.

USAs president Donald Trump har sagt att man kommer att svara på den misstänkta gasattacken som drabbade civila i staden Douma i Syrien här om dagen. “Inom 24 till 48” timmar twittrade presidenten. Timmar som nu snart passerat.

Under gårdagens “Kväll med Svegot” diskuterande vi händelsen i Syrien och olika scenarier utifrån det som skett. Lyssna här.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!