“Vi har vunnit” – Fidesz behåller sin supermajoritet

Det ungerska valet drog ut på tiden eftersom så många röstade. Vallokaler fick hållas öppna längre när 68 procent av de röstberättigade gjorde sina val. Tills sist stod det klart att regeringspartiet Fidesz vunnit.

UNGERN. Redan innan det preliminära valresultatet offentliggjordes sa Fidesz gruppledare Gergely Gulyás att man inte förväntade sig den “supermajoritet” som man hoppades på. Hans förväntan var att partiet skulle ta 100 av de 199 parlamentsplatserna och menade att allt utöver det vore en bonus.

Han berättade också att han var glad över det stora valdeltagandet, det största på 20 år:

“Jag är väldigt glad över så många har gått och röstat. Detta betyder att Ungerns demokrati är stark och att medborgarna vill vara med och besluta om sin framtid.”

På ungersk TV hävdade representanter för det största oppositionspartiet, Jobbik, att det på vissa platser inte gått rätt till när rösterna räknades samt att det fanns tecken på att somliga kunde rösta två eller fler gånger.

Det stod snart klart att Fidesz behåller den “supermajoritet” man haft och får 133 platser i parlamentet, Jobbik  (vars partiledare Gabor Vona deklarerat sin avgång) beräknas få 26 platser (resultatet med 90 procent av rösterna räknade).

Medan anhängare till Fidesz väntade på att Viktor Orbán skulle komma ut ur partihögkvarteret dånade Roxettes tidlösa klassiker “Listen to Your Heart” ur högtalarna. I sitt tal tackade Viktor Orbán för det förnyade förtroendet, alla som hjälpt till att föra partiet till seger och prisade Gud. Han avslutade med “länge leve Ungern, länge leve det ungerska folket!”.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!