Ungern går till val – mycket står på spel i dag

I dag röstar ungrarna. Ska Viktor Orbán och hans Fidesz få nytt förtroende? Kommer partiet stärkas eller försvagas? Hur kommer det största oppositionspartiet, Jobbik, att placera sig?

UNGERN. “Vi väljer inte bara partier, en regering och en premiärminister utan också en framtid.” Så kommenterade Viktor Orbán dagens val efter att han själv lagt sin röst i Budapest tidigt i morse. Utländska reportrar frågade om landets relation till EU och fick svaret:

“Regeringen representerar Ungerns intressen eftersom vi älskar vårt land och slåss för dess framtid.”

De flesta bedömare och alla mätningar är överens om att Viktor Orbán och hans parti kommer att vinna valet, frågan är om Fidesz kommer få den kvalificerade majoritet (två tredjedelar) som ger störst handlingsutrymme. Det vet ingen förrän alla röster är räknade.

De senaste opinionsmätningarna har inte varit entydiga. Flera har visat att partiet inte kommer få “supermajoritet” medan andra tippat att de kommer få det och mer därtill. Det som står på spel är 199 parlamentsplatser och 106 av dessa tillsätts genom enmansvalkretsar. Den kandidat som får flest röster vinner i en första (och enda) omgång. De 93 övriga platserna tilldelas partierna proportionellt.

I 26 av 106 valdistrikt har oheliga allianser mellan Socialistpartiet, Demokratiska koalitionen och det liberala Tillsammans dragit tillbaka kandidater i förhoppning om att någon av de övriga ska vinna över Fidesz kandidat.

Det största oppositionspartiet Jobbik har siktat in sig på att kritisera korruptionen i landet och pekat på det stöd som Orbán sägs få från oligarker i landet, som i sin tur får ett gott öga från regeringen. Bland annat har Jobbiks ledare Gabor Vona kallat Orbán för en “utbränd politiker vars intressen bara är korruption och fotboll”.

Gabor Vona har försökt tvätta bort naziststämpeln som partiet har och sa i en intervju att partiet står för demokrati: “Vi har alltid varit på den goda sidan.” I samma intervju sa han angående migrationsfrågan också att Jobbik kommer att “foga sig efter internationella avtal”. Däremot är partiet emot flyktingkvoter men Vona menade att de inte tänker göra sådan propaganda av det. Gabor Vona uttryckte också sin glädje över att överhuvudet för synagogan i Hódmezõvásárhely stödjer partiets kandidat.

Jobbik har i opinionsundersökningarna fått uppemot 20 procent.

Viktor Orbán och hans Fidesz har varit väldigt tydliga med att massinvandringen och islamiseringen är de stora frågorna – inte bara för Ungern utan för hela Europa och Orbán har vid flera tillfällen påpekat att han står upp för de europeiska kristna och leder kampen mot de krafter som vill förändra Europa till oigenkännlighet.

Förutom att stå upp mot EU har Viktor Orbán också belyst den ungersk-judiska finansmannen George Soros roll i att försöka översvämma Ungern och Europa med människor från Tredje världen. Orbán har gjort gemensam sak med det sionistiska partiet Likud i Israel, som också utsätts för Soros försök att påverka landet att inte deportera “flyktingar” och anamma en liberal agenda. När den ungerska regeringen anklagades för antisemitism på grund av en kampanj mot Soros, trädde Israels regering in till försvar för Ungern och kritiserade själva Soros i hårda ordalag.

Vallokalerna öppnade klockan sex i morse och är öppna fram till klockan sju i kväll. Ett preliminärt resultat förväntas komma vid 21-tiden i kväll. Det är inte en underdrift att påstå att EU håller andan inför resultatet. Om Fidesz får sin “supermajoritet” kommer det inte bara stärka Ungern utan också Visegrádgruppen som sådan. I den ingår också Polen, som precis som Ungern är ett problem för EU och deras fortsatta migrationspolitik.

Att mycket står på spel i dagens ungerska val är alltså ingen överdrift.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!