Minnesceremoni för terrorns offer i Stockholm

I dag, på årsdagen av terrordådet på Drottninggatan, hölls en minnesceremoni i Kungsträdgården, Stockholm.

Många stockholmare hade samlats i Kungsträdgården för att tillsammans minnas offren för terrorattacken på Drottninggatan. Förutom stockholmare fanns också statsminister Stefan Löfven på plats, kronprinsessan Victoria och prins Daniel samt poliser, brandsoldater och sjukvårdare vilka arbetat under den ödesdigra dagen för ett år sedan.

Ambulanssjukvårdaren Viktoria Lernander intervjuades på scen och fick berätta om sina upplevelser från dagen och ögonvittnet Martin Svenningssen, som själv var en av alla civila som hjälpte till på platsen, talade till de tusentals som samlats. Han kunde konstatera, efter att ha sagt att inget gott kommit ur dådet att han i vart fall var säker på att “ingen dog ensam” den dagen, tack vare alla de medmänniskor som ställde upp för varandra.

Martin Svenningssen var på Drottninggatan när dådet skedde.

Mark Levengood var konferencier under minnesceremonin som sändes på Sveriges television. Förutom tal från statsministern, där han betonade vikten av öppenhet och hyllade alla som hjälpt till när terrorn drabbade Stockholm, deltog bland andra Sanna Nielsen som sjöng “Himlen är oskyldigt blå” och Lars Winnerbäck med “Granit och Morän”.

Sanna Nielsen sjöng “Himlen är oskyldigt blå”.

Minnesceremonin avslutades med att klockorna i St. Jakobs kyrka ringde.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}