Man körde lastbil in i folkmassa — minst fyra döda och över 50 skadade

Ett fordon har under eftermiddagen kört in i en folkmassa i Gamla stan i Münster, Tyskland. Enligt polisen rör det sig om ett attentat och gärningsmannen ska också ha begått självmord genom att skjuta sig själv.

En stor polisinsats pågår för tillfället i den tyska staden och uppgifterna är knapphänta. Idag är det årsdagen för terrordådet på Drottninggatan i Stockholm, där också en lastbil användes för att mörda oskyldiga människor. Den gången var det muslimen Rakhmat Akilov som körde.

Enligt vad Tidningen Svegot erfar var det en skåpbil eller minibuss som körde rakt in i en uteservering i Münster, cirka 30 mil från Berlin. I skrivande stund är tre personer döda (en siffra som kan komma att stiga under kvällen och natten) och ett 50-tal skadade. Personen som körde bilen ska, efter att fordonet stannat, ha skjutit sig själv inför den chockade folksamlingen.

Myndigheterna har ännu inte uttalat sig om misstänkta motiv, men många spekulerar om detta är ännu en terrorattack som nu drabbar landet. En taleskvinna för Angela Merkel låter hälsa att “våra tankar är med offren och deras familjer”.

Uppdatering 19:50: Enligt uppgifter till Süddeutsche Zeitung är den misstänkta gärningsmannen en Jens R. Han ska vara 48 år och tidigare ostraffad, men ska ha sökt hjälp för psykisk sjukdom 2014 och 2016. Enligt uppgifter till Public Service-kanalen ZDF ska minilastbilen ha stått i hans namn. Detta gör att man nu talar om detta som ett vansinnesdåd, inte ett terrordåd, eftersom man inte ser någon politiskt eller religiös bakgrund. Detta är dock inte bekräftat av polisen än.

Direktrapportering

18:16 Här avslutas vår direktrapportering från det misstänkta terrordådet.

17:58 Vänstern säger sig mening på twitter. På svenska, ungefär: “Så måste det fortsätta vara! Bara ett blandat Tyskland har en framtid! AfD ska inte få tjäna på Münster”.

17:48 Polisen har nu dementerat att man söker efter fler misstänkta.

17:44 Tidningen RP Online har sammanställt ett galleri med bilder ifrån brottsplatsen.

17:27 Enligt Westfälischen Nachrichten rör det sig om över 50 skadade, och enligt uppgifter RP Online söker polisen nu efter ytterligare två gärningsmän – det är dock ännu inte bekräftat av polisen.

17:24 En Twitteranvändare har lagt upp denna bild från området:

17:20 Minst sex av de över 30 skadade personerna har livshotande skador, meddelar RP Online.

17:12 Enligt Focus skulle en kurdisk demonstration hållas i staden under lördagseftermiddagen, det är dock oklart om det finns några kopplingar mellan demonstrationen och terrordådet.

17:10 Enligt Der Spiegel genomsöker polisen området efter sprängmedel och uppmanar allmänheten att hålla sig undan och om möjligt stanna hemma.

Den här texten kommer uppdateras löpande när mer information framkommer. För det allra senaste kan du också lyssna på Radio Svegot där våra medarbetare bryter in i musiken så fort det finns något nytt att meddela.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!