En tredjedel av millenniegenerationen är inte säkra på att jorden är rund

Det internationella marknadsundersökningsföretaget Yougov frågade 8 215 amerikanare om de trodde att jorden var platt, och i sådant fall om de alltid trott det eller om skepticismen kommit på senare tid.

KULTUR. En överväldigande majoritet, 84 procent, svarade att de tror att jorden är rund. Fem procent svarade att de trott att jorden är rund, men att de numera är skeptiska medan två procent alltid har trott att jorden är platt. Ytterligare två procent svarade att de har trott att jorden är platt, men att de numera är skeptiska till det. Sju procent var osäkra.

När det gäller millenniegenerationen svarade bara 66 procent att de alltid trott att jorden är rund medan hela 29 procent inte var säkra på vilken form jorden har, eller var säkra på att den är platt. Ju äldre de tillfrågade var, desto mer säkra var de på att jorden är rund. Bland personer 55 år eller äldre sa 94 procent att de alltid trott att jorden är rund.

Man kunde också se en koppling mellan tron på en platt jord och andlighet. 52 procent av alla som tror att jorden är platt ansåg sig själva som “mycket religiösa”, jämfört med med den totala befolkningen där bara en femtedel ser sig som “mycket religiösa”.

Några kända personer som sagt sig tro att jorden är platt är basketstjärnan Shaquille O’Neal som tyckte jorden såg platt ut medan han flög från Florida till Kalifornien. En annan är rapparen B. o. B. Astrofysikern Neil deGrasse Tyson tog diskussionen med rapparen på Twitter, men den mynnade inte ut i någon koncensus.

Är jorden rund?

Är jorden rund? Aningen sfärisk om man ska vara petnoga. Redan 1400-talets lärda och sjöfarare var väl medvetna om att jorden var rund, och redan på 200-talet f.Kr. bestämde Eratosthenes genom mätningar av jordens omkrets att så var fallet. Också Aristoteles observerade att jorden var rund. Nutida historieforskare hävdar att det bara är en segdragen myt att kunskapen om jordens form skulle ha glömts bort under medeltiden.

Förespråkarna för en platt jord finns i legio på nätet och inte sällan blandas det vilt mellan “platt jord” och att månlandningen aldrig ägt rum samt konspirationsteorier om allt möjligt annat. Framförallt finns det många videoklipp av varierande kvalitet och längd som förfäktar synen och inte sällan är det därigenom många känner att en viss skepticism väcks. Men lika många är de som gör vad de kan för att slå hål på teorierna och bevisa att jorden är rund, även om det inte verkar lika spännande att titta på för den som blivit “väckt”.

Spelar det någon roll?

Även om det kan vara roligt med teorier som går stick i stäv mot etablerad vetenskap så är det ett varningstecken att många yngre tar till sig teorin om den platta jorden. Det är stor skillnad att ifrågasätta de senaste 70– 80 åren av vetenskaplig devalvering som lett till rasförnekelse och ifrågasättandet av könens existens, med 2 000 år av insikt om jordens form.

Intressant nog är det i sig ett tecken på den moderna världens dekonstruktionshysteri som öppnar upp för ifrågasättandet av alla gamla “sanningar”: Jordens form, könens existens eller om “kvinnor” kan ha spermier och män föda barn. Det är, så att säga, samma andas barn och undergrävare av traditionen.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}