Upp till bevis, Storbritannien!

Att det inte vore underligt om Ryssland försökte ta kål på dubbelagenten Sergej Skripal borde alla vara överens om. Även om det inte är 1970-tal och Kalla kriget så är det fortsatt farligt att vara spion och om ens hemland upplever att man svikit, ja då lurar döden runt hörnet, även om åren gått.

Det tog inte lång stund innan Storbritannien med flera allierade alla var överens om att det var Ryssland som låg bakom mordförsöket på Sergej Skripal och dennes dotter (hon ansågs väl som ett pris värt att betala för att visa hur det går med dubbelagenter).

Den offentliga anklagelsen från Storbritannien stöds av FN, USA och andra allierade vilket lett till massutvisningar av ryska diplomater. Också Sverige hoppade på det tåget.

Ryssland för sin del säger sig vara helt oskyldigt och kräver att bevis ska läggas fram. Men det görs inte. Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson har ju sagt att man har sådana, som otvetydigt visar att giftet kommer från Ryssland.

Problemet är dock att försvarsdepartementets labb, det labb som utförde testerna, i ett eget uttalande säger att giftet förvisso måste tillverkas av en stat samt att det tillhör den ”familj” ryska gifter som är aktuell (de härhör från Sovjettiden). Men att det kommer från Ryssland har man aldrig påstått.

Etter värre är det också för de inblandade eftersom Ryssland krävde att få utreda giftattacken tillsammans med Storbritannien. Det blev tvärstopp. Kan man inte bevisa att Ryssland är ansvarigt så blir det en allvarlig knäck för de inblandade. Och med tanke på hur såväl Vladimir Putin som Sergej Lavrov hanterat det hela hittills verkar det nästan som om de vet hur det kommer sluta.

Vi andra får vänta och se.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!