Matchfixning lär inte minska

Så kallad “matchfixning” är ett växande problem för svensk fotboll. Det spelas för stora summor pengar på matcher i de svenska ligorna, och försök till manipulation av resultat och spelmoment är i dag verklighet.

SPORT. Våren är här, i alla fall i almanackan, och med den kommer inte bara pollenallergi och ljusare dagar. De svenska fotbollsligorna drar också igång med allt positivt det för med sig.

Men ett mynt har ju två sidor och sålunda finns det även negativa aspekter. Undermåliga planer och strulande föreningsekonomi är inte de enda orosmolnen på den fotbollsintresserades himmel längre. Den svenska klubbfotbollen har värre problem att brottas med.

Många svenskar lever nog fortfarande i en drömvärld där svensk idrott är ett slags manifestation av ärlighet. I flera fall är det nog självvalt, som ett försvar, snarare än effekterna av massiv mediepåverkan. Likväl är den renhåriga idrotten i Sverige en falsk bild av verkligheten. Precis som “öppen” korruption i övriga samhällsinstanser är inte idrotten i Sverige, längre, lika tydligt undantaget från resten av världen.

Uppgjorda matcher och mutade spelare numera vanligt

De senaste åren har problem med matchfixning skakat fotbollsligorna i Sverige. 2017 uppdagades flera skandaler inom svensk fotboll som pekade i en riktning av att uppgjorda matcher och mutor till spelare numera är att betrakta som en tämligen vanligt förekommande realitet.

Ett av de mest uppmärksammade fallen var den inställda matchen mellan AIK och IFK Göteborg i maj förra året då en spelare i AIK ska ha blivit kontaktad av personer som utlovade en stor summa pengar om spelaren såg till att påverka matchen.

Problemet är dock långt ifrån isolerat till toppligorna. Snarare pekar det åt motsatt håll. Enligt boken “Matchfixarna – hotet mot nationalsporten” skriven av journalisterna Jens Littorin och Magnus Svenungsson ska hela 37 procent av de misstänkt uppgjorda fotbollsmatcherna ha spelats i Division 2. Vilket kanske inte bör vara särskilt förvånande då spelarna på den nivån tjänar en bråkdel av dem i Allsvenskan och sålunda kan vara lättare att locka med löften om en fet belöning.

Man kan både tvätta och tjäna pengar

Den troliga orsaken till att problemet med matchfixning eskalerar är att den organiserade brottsligheten genom den både kan tvätta och tjäna pengar samtidigt. Då mycket av de omsatta pengarna går via asiatiska spelbolag, där begränsningar om insatsernas storlek ofta saknas, kan det handla om mycket stora belopp.

Regeringen har signalerat om lagförslag för att komma tillrätta med problemet men som brukligt är för det inkompetenta styre vi lever under i Sverige, så är det symptom man angriper i stället för orsaker. För tittar man lite närmare på fotbollslagen som varit inblandade i misstänkt fixade matcher hittar man ofta, men givetvis inte enbart, lagnamn som andas “mångkultur”. Syrianska och Assyriska, båda från Södertälje, är några exempel.

I takt med det pågående skapandet av “samhällen i samhället”, att tilliten minskar i Sverige, att kriminella grupperingar (inte sällan sammansatta på etnisk grund) växer och får större rekryteringsbaser så lär problemen med matchfixning knappast minska. Det mesta talar snarare för att de kommer öka. Enormt.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}