MSB får förtur att radera “trollkonton” från Facebook

Om Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) hittar vad de anser vara “trollkonton” på Facebook har de nu ett snabbspår för att få dem raderade. – Det är som boarding av ett flygplan – alla kommer ombord, men vi kan peka på vem som ska få gå först i kön, säger Dominik Swiecicki på MSB till Expressen.

Inför höstens valrörelse skärper svenska myndigheter nu bevakningen av vad som läggs ut på nätet. Senaste åtgärden är ett samarbete mellan Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och Facebook, som innebär att MSB får ett snabbspår för att kunna få dubiösa konton raderade.

Det är Facebook som initierat samarbetet rapporterar Expressen, vilket ger MSB möjligheter att “gå före i kön” för att få bort konton de anser sprider “falsk information”.

Enligt tidningen är det alla rapporter om påverkanskampanjer i den amerikanska valrörelsen 2016 som gjort att myndigheten nu trappar upp bevakningen inför den svenska valrörelsen. “Alla parter som är inblandade i valet” ska kunna ta hjälp av snabbspåret. Om möjligheten att få konton raderade även omfattar annat än bevisat falska uppgifter framgår inte, och Dominik Swiecick erkänner att “hotbilden” kring det svenska valet är svår att definiera.

– Det största hotet skulle vara att något nytt kommer, som vi inte hinner reagera på tillräckligt snabbt. Kreativiteten är väldigt stor. Det finns det ingen brist på folk som vill luras på nätet.

Hittills har snabbspåret bara använts en gång, då man hittade ett konto som utgav sig för att vara Länsstyrelsen i Stockholm. Expressen skriver:

– Vi hörde av oss till Facebook som såg att ja, mycket riktigt, det här är en falsk sida, och så stängde de ner den och flyttade även följarna till den riktiga sidan, säger Dominik Swiecicki.

– Det gick jättefort. Jag satt hemma i soffan med telefonen och mejlade dem en kväll, sedan var det klart på några timmar.

Snabbspåret innebär inte att MSB kan välja vilka konton som ska bort, bara att de har förtur så att Facebook prioriterar deras anmälningar. Att detta kommit på plats lagom till valåret gläder MSB då det varnas för att olika aktörer kommer att försöka påverka utgången av valet just genom “trollkonton” i sociala medier.

Av: Maria Celander och Magnus Söderman

Källa Expressen
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}