Meningslös flygskatt införd – tack för det, MP

Miljöpartiet fortsätter sin kamp mot väderkvarnar som förhoppningsvis leder till deras uttåg från såväl regeringskansliet Rosenbad som riksdagshuset på Helgeandsholmen 9 september.

I dag 1 april har den svenska flygskatten införts eftersom MP tycker att svenskarna ska flyga mindre. I en debattartikel i Dagens Nyheter i dag skriver språkröret Isabella Lövin att partiets nästa mål är att Swedavia (som äger och driver flygplatser) ska få i uppdrag att arbeta för minskat flygande – så som Systembolaget arbetar för att minska alkoholens skadeverkningar. De vill också att flygresereklam ska innehålla uppgift om (den i högsta grad ifrågasatta) klimatpåverkan.

Det är inte nog med att Miljöpartiet vill föra svenskarnas möjligheter att resa över världen flera decennier tillbaka i tiden –åtgärden är dessutom helt meningslös. Eftersom flyget ingår i EUs system för utsläppsrätter, där mängden är konstant, så leder minskade svenska flygresor bara till att andra länder får fler flygresor på sin lott. Så utsläppen minskar alltså inte.

Den nya skatten gäller för flygresor från svenska flygplatser. För flygresor inom Sverige och EES-området (EU-länderna, Island, Liechtenstein och Norge samt Schweiz) är skatten 60 kronor. För resor till platser utanför är Europa är den upp till 400 kronor per resa beroende på avståndet.

 

 

 


Vår senaste podcast

Lyssna på fler podcasts här
Källa Dagens Nyheter Dagens Nyheter
Kommentarer