Socialbidrag till illegala betalas ut i var tionde kommun

SVT har frågat samtliga svenska kommuner om de betalat ut försörjningsstöd åt illegala, alltså sådana som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd men stannar i alla fall. Ungefär var tionde kommun svarade ja.

SVT berättar att nästan tio procent av landets kommuner har gett bidrag åt personer som vistas illegalt i Sverige; bland dessa kommuner återfinns storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö men också mindre kommuner som Malung och Mönsterås.

Kommuner behöver inte ge socialbidrag till den som vistas illegalt i landet, men kan göra det om de vill. Det finns alltså inga enhetliga direktiv i frågan. Stödet som betalas ut varierar från så kallat nödbistånd till mer långvarigt stöd. I Malmö får 150 familjer som vistas illegalt i landet sådant långvarigt stöd. I Stockholm handlar det om ett tiotal familjer med barn och Stockholms socialborgarråd förklarar för SVT varför man gör så:

– De här barnens föräldrar har gjort ett val att stanna kvar, vi vet inte hur lång tid, men det är inget barnen kan styra över och barnen ska inte drabbas av föräldrarnas beslut. Vi ska inte ha barn i Stockholm som fryser när det är kallt eller som är oroliga över att inte ha mat på bordet.

Det är framförallt i kommuner som styrs av Socialdemokraterna som stödet betalas ut, vilket kan tyckas klinga illa med Löfvens uttryckta åsikt att ett ja är ett ja och ett nej är ett nej. Men det håller inte Anna-Lena Sörenstam, talesperson för socialdemokraterna i sociala frågor med om utan säger till SVT:

– Jag tycker nog att det går ihop. De här människorna lever här olagligt, absolut, de har fått ett beslut att de inte får vistas här och ska återvända till sina hemländer. Men jag tror att de flesta av oss förstår att man inte kan låta barnfamiljer ha det hur dåligt som helst.

Sålunda är ett nej inte ett nej i Sverige, om föräldrarna som fått nej väljer att försätta sig själva och sina barn i en eländig situation.

Källa SVT Nyheter
Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}