Alliansen backar om grundlagsändringarna

Den massiva kritiken på sociala och fria medier mot de föreslagna grundlagsändringarna har haft effekt. I dag gick Moderaterna ut och förklarade att de inte längre står bakom förändringarna och har fått med sig Alliansen på ett krav om att tillsätta en ny utredning.

Det som påstås vara orsaken bakom grundlagsändringarna är databasen Lexbase, där människor som prenumererar kan söka på namn och få fram eventuella domar mot en person. Genom att hänvisa till människors integritet har regeringen lagt fram ett förslag som skulle innebära att bara “seriösa medier” skulle få tillgång till sådant som alla medborgare tidigare kunde ta del av. Sveriges unika offentlighetsprincip och vår yttrandefrihet stod inför allvarliga inskränkningar.

För att skapa opinion mot grundlagsändringen skapades webbsidan stoppagrundlagsandringen.com där journalisten Helene Bergman och bloggaren Johan Westerholm försökte få svenska folket att vakna inför vad som höll på att hända. I februari gick Sverigedemokraterna ut med att de tänkte rösta nej och dessutom kräva en folkomröstning. Eftersom SD utgör mer än en tiondel av riksdagen måste riksdagen pröva frågan, men minst 117 ledamöter krävdes för att det verkligen skulle bli en folkomröstning. På riksdagens hemsida kan man läsa:

“Första gången ett förslag om grundlagsändring behandlas kan riksdagen besluta att det ska hållas en folkomröstning om förslaget. Minst 35 riksdagsledamöter måste begära det. Därefter räcker det att en tredjedel av riksdagens ledamöter, det vill säga 117, röstar för förslaget. Går förslaget igenom ska folkomröstningen hållas samtidigt som nästa riksdagsval.”

Kovändning från Alliansen

En folkomröstning om grundlagarna är beslutande, inte bara rådgivande som andra folkomröstningar. Fram till i dag stod hoppet till att tillräckligt många riksdagsledamöter skulle välja folkomröstningsalternativet.

Men i eftermiddags tog det hela en ny vändning. Plötsligt gick Moderaterna ut med en artikel och en videointervju i sin tidning Medborgaren.se, där de meddelar att de bytt åsikt och inte längre står bakom förslaget. Andreas Norlén, som är ordförande i konstitutionsutskottet, förklarar kovändningen så här:

“Vi har under en längre tid försvarat förslaget och stått upp för det därför att vi ser de integritetshot som den här typen av söktjänster medför. Men det har kommit fram så många synpunkter och så mycket kritik när det gäller avgränsningen av lagstiftningen, när det gäller tillämpningen av lagstiftningen, att vi bedömer att det inte går att reda ut under den riksdagsbehandling som nu pågår.

Därför menar vi att lagförslaget i den här delen inte bör bifallas, utan att en ny utredning i stället tillsätts.”

Tagit intryck av kritiken

Enligt Moderaterna har de fått med sig de övriga partierna i Alliansen för att stoppa grundlagsändringarna. Partiets gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, säger till Expressen:

– Vi har tagit intryck av kritiken och ändrat uppfattning.

Jimmie Åkesson säger att han är glad över att de har lyckats påverka de övriga oppositionspartierna:

– Sverigedemokraterna var länge ensamma om att vara kritiska till förslaget om förändrade mediegrundlagar och jag välkomnar alliansens omsvängning, säger han i en skriftlig kommentar efter att alliansens besked stod klart.

Morgan Johansson tycker det är svagt

En som är mindre nöjd är justitieminister Morgan Johansson. För TT påpekar han att alla partier stod bakom Lexbase-förslaget i kommittén som utredde frågan.

“Det är mycket svagt av de borgerliga partierna att inte orka stå upp för förslag som de själva varit med om att utarbeta”, säger han i ett skriftligt uttalande.

Moderaternas videointervju:

 

 

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!