Klimatet inte längre lika intressant för unga väljare

Från att tidigare ha varit den absolut viktigaste frågan för unga väljare har klimatfrågan nu förlorat i betydelse. På andra plats kommer alltjämt invandring och integration och på tredje plats integritetsfrågor.

2014 var klimatet den viktigaste frågan för 50 procent av väljarna, nu är det bara 27 procent som håller den högst. Bland unga (18 – 29 år) säger nu 18 procent att det är den viktigaste. Detta framkommer i en nyligen genomförd Novus-mätning som SVT Nyheter rapporterat om.

Att intresset för miljöfrågorna sjunkit gör det problematiskt för till exempel Miljöpartiet, även om de under senare år mer haft framtoningen av ett flykting- och invandrarparti än ett miljöparti. Partier med starka specifika kärnfrågor behöver att fokus riktas mot dem för att inte förlora relevans.

Miljöfrågan har också gått från att ha varit något som intresserade ett fåtal till att ha blivit en av de mest omtalade, vilket har fått de stora partierna att lyfta den. Därmed försvinner litet av övertaget för MP. Ett liknande problem har Sverigedemokraterna upplevt när andra partier tagit deras politik och gjort till sin.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!