Forskning om nedärvd kriminalitet väcker starka känslor

Forskaren Amir Sariaslans studier om geners betydelse för vilka som blir kriminella är avskydd av kriminologer som hävdar att allt beror på fattigdom. Nu har han sadlat om och studerar i stället schizofreni.

Amir Sariaslan doktorerade i epidemiologi 2015. På sin blogg skrev han: ”Min doktorsavhandling undersökte huruvida socioekonomiska faktorer orsakade kriminalitet, missbruk och psykiatrisk sjuklighet i Sverige (kort svar: nej).”

Detta gjorde svenska kriminologer rasande. De utgår från att olika sociala grupper har olika livschanser – ju större resurser man har desto större möjligheter har man att välja bort brott.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln. 

Skaffa Svegot Plus nu


 

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!