14 EU-länder utvisar ryska diplomater

Starka reaktioner från såväl EU-länder som USA och Kanada efter nervgasattacken mot den ryske spionen Sergej Skripal i Salisbury.

Den före detta ryske spionen Sergej Skripal och hans dotter förgiftades av nervgas i Salisbury i södra Storbritannien 4 mars i år. Enligt Storbritannien ligger Ryssland bakom förgiftningen, och efter ett toppmöte i EU kommer nu kraftiga reaktioner från unionens medlemsstater.

EUs permanente rådsordförande Donald Tusk har i dag meddelat att 14 EU-länder utvisar ryska diplomater, däribland Tyskland, Frankrike, Danmark och Storbritannien. Samtidigt meddelar USA att man utvisar 60 ryska diplomater och stänger ned det ryska konsulatet i Seattle medan Kanada utvisar fyra ryska diplomater “i solidaritet med Storbritannien”.

Rysslands ambassadör i Washington säger att han protesterat mot de “felaktiga” beslutet om att utvisa ryska diplomater och att USA förstör det lilla som finns kvar av relationerna till Ryssland, enligt den ryska nyhetsbyrån Ria.

Ännu är ingen officiell reaktion från Sverige känd, men statsminister Stefan Löfven sa nyligen inför riksdagen att Sverige “tittar nu noga på vad som ytterligare kan göras, företrädesvis från ett samlat europeiskt håll, men också från svensk sida för att svara på det ryska agerandet och vi kommer då naturligtvis att föra en dialog med oppositionen”.

Ryssland säger att man kommer att svara på EUs utvisningar av ryska diplomater, och enligt den ryska USA-ambassadören måste svaret vara “proportionellt”. Regeringen i Moskva har sedan tidigare förnekat all inblandning i giftattacken.

Uppdaterad 16:39

Sverige meddelar nu att man utvisar en rysk diplomat.

Kommentar från Svegots Dan Eriksson

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}