Hjältepolisen gifte sig på sin dödsbädd

Brodern: "Han visste exakt vad han gjorde, han visste att hans chanser var nära noll"

Allt fler hjärtskärande detaljer kommer nu fram om hjältepolisen i Trèbes, Arnaud Beltrame, 45. Enligt hans bror visste Beltrame att han nästan säkert skulle dö när han erbjöd sig att bytas ut mot kvinnan som var gisslan. På dödsbädden på sjukhuset vigdes han med sin fästmö Marielle.

FRANKRIKE. Arnaud Beltrame var en av de första poliserna på plats utanför livsmedelsbutiken Super-U i den lilla franska byn Trèbes. 2003 var han en av en handfull soldater som plockades ut till Nationella gendarmeriets elitstyrka GSIGN. Under 2005 stred han i Irak, för vilket han förärades en medalj för tapperhet.

Tillbaka i Frankrike blev Beltrame en del av det Republikanska gardet som vaktar presidentpalatset, men arbetade också som rådgivare åt miljödepartementet. 2012 mottog han utmärkelsen Ordre national de la Légion d’honneur – den högsta militära och civila utmärkelse man kan få i Frankrike, instiftad 1802 av Napoleon Bonaparte.

Förra året utsågs Arnaud Beltrame till biträdande chef för gendarmeriet i Aude. Han var väl förberedd på den skrämmande situation han hamnade i under gårdagen. I december deltog han nämligen i en övning som var nästan exakt likadan som den som utspelades på Super-U – en masskjutning i en butik i närliggande Carcassone.

När Beltrame erbjöd sig att ta den gisslantagna kvinnans plats, visste han enligt sin bror Cedric Beltrame exakt vad han gjorde. Cedric sa till Radio RTL att hans bror “gav sitt liv för okända”.

– Han var väl medveten om att han i princip inte hade någon chans. Han var fullt medveten om vad han gjorde, sa brodern.

– Om vi inte beskriver honom som en hjälte vet jag inte vad man ska göra för att bli hjälte. Ordet är mycket passande för honom under dessa tragiska omständigheter.

Beltrames mamma intervjuades också av Radio RTL, och sa att hon inte var förvånad över att hennes son satte andras liv framför sitt eget.

– Jag är inte förvånad. Jag visste att det måste vara han. Han har alltid varit sådan. Ända sedan han föddes har han gett allt för sitt hemland.

På frågan om hon är stolt över honom, svarade mamman att han skulle ha svarat: “Jag gör bara mitt jobb, mamma.”

Arnaud Beltrame hade inga barn, men väl en fästmö vid namn Marielle som han skulle ha gift sig med i juni. Paret hade träffats under en rundtur i ett kloster 2016 och allt var klart för deras kyrkbröllop. När den svårt skadade militärpolisen (han sköts med fyra skott) insåg att han inte skulle överleva bad han att deras präst skulle komma dit och viga dem.

Vittnen har berättat att bruden grät hejdlöst under hela den katolska ceremonin bara timmar innan hennes make dog. Prästen, fader Jean-Baptiste, sa att Beltrame var en extremt intelligent och modig man:

– Jag gav honom äktenskapets sakrament och sedan sakramentet för de sjuka.

Kvinnan som Beltrame gav sitt liv för har sedan hon fick kännedom om hans död, enligt sin chef Samia Menassi befunnit sig i ett “katastroftillstånd”.

Källa Daily Mail
Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}