Här kliver kvinnan ut framför den självkörande bilen

Varför stannade inte Ubers självkörande bil när Elaine Herzberg, 49, gick över gatan? Den frågan ställer sig många efter att polisen nu släppt filmer från de kameror som spelade in händelseförloppet.

USA. Det var i söndags kväll som en testkörning med en självkörande bil i Tempe, Arizona, USA, slutade i dödlig katastrof då en kvinna med cykel blev påkörd. Hon avled senare på sjukhus. Tidigt gick polisen ut och sa att man inte trodde att Uberbilen bar skulden, men filmerna väcker ändå frågor.

Det mänskliga ögat uppfattar att kvinnan kliver fram från mörkret så pass sent att det hade varit omöjligt för att stanna. Men självkörande bilar ska vara bättre än mänskliga förare eftersom olika sensorer ska läsa av omgivningen och upptäcka faror som människor missar. Varför så inte skedde är en fråga många kräver svar på.

Vidare har det uppstått kontrovers kring Ubers “säkerhetsförare”, Rafaela Vasquez, 44, eftersom han inte håller uppmärksamheten riktad mot vägen. Vidare har det också framkommit att Vasquez satt i fängelse år 2000 för försök till väpnat rån, men hon har inte dömts för några brott sedan dess. Alldeles oavsett finns det en lag i delstaten som hindrar företag från att fråga om domar initialt.

Många har också påpekat att just den övergången där olyckan inträffade är en särdeles förvirrande övergång för gångtrafikanter. Bland annat finns en gångbana som går ut på vägbanan men med en skylt som varnar fotgängare från att använda den.

Uber har fortsatt stopp för alla försök med självkörande bilar och myndigheterna fortsätter att utreda olyckan.

VARNING FÖR STARKA BILDER – Filmen från olyckan.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!