Trump gratulerade Putin tilll valvinsten

Donald Trump valde att inte följa sina rådgivares instruktioner när han kontaktade Rysslands president Vladimir Putin för att gratulera honom till valvinsten.

USA. När Donald Trump skulle ringa upp Vladimir Putin efter det ryska valet hade hans rådgivare några önskemål. På en lapp som Trump fick stod det, med stora bokstäver:

“GRATULERA HONOM INTE”

Trumps nationella rådgivare hade även önskemål om att han skulle ta upp giftattacken på den före detta ryske spionen Sergej Skripal, ett mord som bland annat Theresa May beskyllt Ryssland för.

Enligt en läcka som pratat med Washington Post verkar inte presidenten, en av världens mäktigaste män, brytt sig nämnvärt om dessa råd. Han gratulerade Putin till valsegern och önskade honom lycka till i hans kommande sex år som president. Han nämnde inte heller giftattacken. I stället var det ett “mycket bra samtal”, enligt Trump. De diskuterade även planer på att snart mötas och samtala vidare.

Även Kreml beskrev samtalet, som var på Trumps initiativ, i positiva ordalag.

Den republikanske senatorn John McCain var däremot starkt kritisk till Trumps gratulationer. På Twitter menade han att en amerikansk president inte kan leda den “fria världen” genom att gratulera vad han kallar diktatorer.

Det är oklart om Trump ens brydde sig om att läsa sina rådgivares önskemål, enligt tjänstemän på Vita huset.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!