Kalmar kommun vägrade hjälpa polisen när de eftersökte asylsökande för grov våldtäkt

Vad är viktigast? Asylsökandes personliga integritet eller att lösa en grov våldtäkt på en 40-årig kvinna? Kalmar kommun valde att ställa sig på asylsökarnas sida, men nu har polisen ändå lyckats häkta två män efter att Migrationsverket varit mer behjälpliga.

En 40-årig kvinna utsattes för en grov våldtäkt i Kalmar i september förra året, när hon överfölls av tre män intill en cykelväg i Kalmar. Efter att kvinnan lämnat signalement misstänkte polisen att förövarna kunde vara boende på ett HVB-hem som huserade “ensamkommande flyktingbarn” i närheten.

Åklagaren vände sig till Kalmar kommun för att få ut en lista på de boende, så att de kunde matchas mot DNA-fynd som gjorts. Kalmar kommun, som styrs av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet, vägrade samarbeta med polisen i våldtäktsutredningen.

– Det handlar om ett mycket allvarligt brott. Att då en myndighet ska kunna sättar käppar i hjulet för en annan myndighets utredning är inte acceptabelt, säger åklagare Bengt Wahlström till Östra Småland.

Till slut lyckades man ändå få ut listorna, efter att Migrationsverket varit mer samarbetsvilliga, och nu sitter två män häktade sedan deras DNA kunnat bindas till våldtäkten.

Kommunens vägran att lämna ut listan på de boende försenade utredningen, och trots att åklagaren menade att det fanns en stor risk att de asylsökande skulle återfalla i brott ville man inte hjälpa till. Ärendet gick till kammarrätten, som gick på kommunens linje, och menade att det vore ett brott mot de asylsökandes integritet då en sådan lista också skulle innefatta ett stort antal personer som inte var misstänkta för brott.

Åklagarmyndigheten överklagade till Högsta förvaltningsdomstolen som inte ville ta upp ärendet.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!