Islamolog: Muslimska böneutrop kan tolkas som hot

Islamexperter varnade svenskarna redan 2013

Muslimerna påstår att böneutrop skulle förbättra deras integration, präster i Svenska kyrkan hänvisar till religionsfrihet och Aftonbladets Lena Mellin hänvisar till att ropen bara hörs 0,00039683 av en vecka. Men före detta muslimer varnar Sverige för att tillåta böneutrop.

Växjömoskéns begäran om att få utöva böneutrop har utlöst en hetsig debatt i Sverige. Förespråkarna hänvisar till religionsfrihet och jämför med kyrkklockor – dessa argument har dock redan prövats och sågats av världsledande islamexperter, som menar att utropen är så mycket mer än bara en kallelse till bön.

– Böneutropet förmedlar budskapet att icke-troende gör fel, och varnar för att ”det finns ingen makt eller styrka utom den som kommer från Allah”. Det sistnämnda kan lätt tolkas som en hotelse, sa professor emeritus i islamologi Hans Jansen till Dispatch International 2013.

Det var i samband med att Fittjamoskén som första moské i Sverige sökte (och sedermera fick) tillstånd för böneutrop, som undertecknad intervjuade den ansedde professorn. Jansen var av den bestämda uppfattningen att vi inte bör tillåta böneutrop i Västvärlden, och att vi måste begripa vilka fundamentala skillnader som finns mellan kristendom och islam.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln. 

Skaffa Svegot Plus nu


Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!