Nu ska ordningsvakter göra polisens jobb i Stockholm

Stockholms kommun ansöker nu om att hela kommunen ska bli ett paragraf 3-område vilket skulle ge ordningsvakter utökade befogenheter att kunna göra polisens jobb: “Nyttan av ordningsvakter utöver polisiär närvaro är av yttersta vikt”, skriver kommunen i sin ansökan.

Poliserna i Stockholm räcker inte till. Ibland går det två poliser på 100 000 invånare. Detta vill kommunen lösa genom att låta ordningsvakter göra polisens jobb, med befogenhet att gripa, också i “särskilt utsatta” områden som Rinkeby.

– Om det här beviljas så återgår vi till en kommunal poliskår. Men de får bara två veckors utbildning och högre lön än vi har, säger en anonym polis till Expressen.

Tanken är att ordningsvakterna ska röra sig i områden efter att det exempelvis varit skjutningar där, samt patrullera för att störa droghandeln. Man vill också att de ska ägna sig åt “kontaktskapande dialog”. De ska tjänstgöra i par om två och bära kroppskamera.

Många frågar sig dock vad detta kommer att leda till. Med tanke på att förortsgängen inte drar sig för att attackera polisen, varför skulle de gå mildare fram mot ordningsvakter? Frågan som ställs är också hur väl denna privatisering av polisarbetet på sikt kommer att påverka förtroendet för rättsväsendet.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}