Ung skåning går från Sverigedemokraterna till Alternativ för Sverige

Eddie Ek, 23, är ett politiskt underbarn som sedan 2014 suttit som oppositionsråd för Sverigedemokraterna i skånska Åstorp. I dag meddelar han att han går över till nystartade utmanarpartiet Alternativ för Sverige.
– Sverige behöver utmanare, säger Eddie Ek till Tidningen Svegot.

Eddie Ek gick med i Sverigedemokraterna redan 2010 och var medlem i SDU under tiden Gustav Kasselstrand var ordförande. Han kritiserade partiledningen när den uteslöt hela ungdomsförbundet, men fick ändå fortsatt förtroende som sverigedemokratisk politiker. Endast 19 år gammal blev han oppositionsråd för partiet i hemkommunen Åstorp.

– Många tycker säkert att det är ett konstigt beslut av mig att lämna en utstakad karriär som SD-politiker. Jag har ju bra lön och en bra position. Men Sveriges väl går före mina egna intressen och det är därför jag väljer att gå över till Alternativ för Sverige, säger Eddie Ek.

Ek vill inte tala illa om sitt gamla parti, men säger att Sverige behöver utmanare och att Sverigedemokraternas kommande valkonferens talar sitt tydliga språk.

– Det är en total utrensning som är på gång, utrensning av människor som ägnat många, många år åt partiet.

I och med partibytet kommer Eddie Ek att lämna positionen som oppositionsråd. Eftersom AFS i höstens val bara ställer upp i riksdagsvalet, kan Ek inte fortsätta jobba kommunalt.

– Jag har ingen aning om huruvida jag kommer på riksdagslistan eller inte, säger Ek. Men det viktiga för mig är att företräda rätt parti och att hjälpa AFS att bygga upp en stark organisation i Skåne.

Eddie Eks skånska stämma kan säkert hjälpa AFS att ta röster i det viktiga Skåne med 1,3 miljoner invånare. Att inte vara “spansk i flabben” (att tala som en stockholmare) är viktigt om man vill vinna skåningarnas förtroende.

– Så är det! Och eftersom alla sunda idéer brukar komma från Skåne så är jag övertygad om att AFS kommer att göra ett mycket bra val här, säger Eddie Ek som förutom politik har arbetat på hönsgård.

Vad av det du åstadkommit som politiker i Åstorp är du mest stolt över?

– Att jag drev igenom att Åstorpsborna får lämna in medborgarförslag till kommunfullmäktige. Det är ett viktigt demokratiskt instrument.

Fotnot: Medborgarförslag innebär att vanliga medborgare har rätt att få sina förslag behandlade i kommun- eller regionfullmäktige.194 av Sveriges 290 kommuner har infört denna möjlighet för vanliga människor att påverka politiken.

 

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}