Gustav Kasselstrand – Sveriges egen Donald Trump

När före detta SDU-ledaren Gustav Kasselstrand kliver upp på scenen för att lansera Alternativ för Sverige kommer jag att tänka på Donald Trump. Kasselstrand är visserligen mycket yngre men han har samma självsäkra karisma, samma övertygelse om att hans uppgift är att rädda fosterlandet, kosta vad det kosta vill – och att inget får stå i hans väg.

Först visas lanseringsfilmen, som är suggestiv med alla vackra bilder på svenskar och svensk natur. Men den är mycket mer än så, filmen gör något väldigt ovanligt – den vänder sig direkt till tittaren. De första meningarna Gustav Kasselstrand yttrar handlar inte om vad han själv tänker göra, i stället säger han till alla som tittar:

– Någon gång i framtiden kommer du att blicka tillbaka på ditt liv och de val du gjort. När du stod inför de beslut som betydde något, gav du då upp eller följde du din övertygelse trots att det var svårt? Kom ihåg att inget som är värt att kämpa för någonsin är enkelt. Om du ska följa dina drömmar måste du hålla huvudet högt trots allt motstånd du kommer att möta från dem som inte har den övertygelse som du har, från dem som inte vågar eller orkar tro på förändring.

Det är briljant. I stället för att likt de andra åtta partiledarna försöka slå i väljarna att han och hans parti kan fixa allt, så vänder sig Gustav Kasselstrand till väljarna och ber dem att vara modiga, att kämpa för Sverige och inte ge upp vid minsta motstånd. Han säger också i filmen:

– Nu står du inför ett viktigt val. Du kan rösta på samma gamla politiker som aldrig lyssnar på folket och som förstör ditt land. Eller så kan du välja ett alternativ till politikerna, ett alternativ för Sverige.

När Kasselstrand kliver upp i talarstolen går han direkt på pudelns kärna:

– Sverige är i dag ett land som befinner sig på ruinens brant. Det är ett land som kännetecknas av allt färre framgångar och allt fler kriser. Det inser alla vi som samlats här inne – möjligen med undantag för journalistkåren naturligtvis …

Trump igen. Fjäska inte för journalisterna. Spela inte med i deras falskspel. Utmana dem och dra ner byxorna på dem.

För de är ju där allihop: Sveriges Television, Sveriges Radio, TV4, Aftonbladet, Expressen och några till. Långt ifrån alla rapporterar om att ett nytt parti har lanserats, men någonstans inom sig är de rätt säkra på att Gustav Kasselstrand kommer att bli en viktig spelare i valrörelsen och det är bäst att ha bilder från lanseringen – de kan komma att behövas när AFS stormar in i riksdagen …

Hela talet går i samma anda. Kasselstrand tänker göra allt han kan för att rädda Sverige. Det var länge sedan vårt namn ärat flög över jorden, konstaterar han. Och uppenbarligen finns det ganska många svenskar som tycker att ett nytt parti behövs. Alternativ för Sverige hade inför lanseringen låtit göra en opinionsundersökning via Sentio. Fyra frågor ställdes:

  1. Kan du tänka dig att rösta på ett parti som vill minska invandringen mer än något nuvarande riksdagsparti? Ja och kanske-svaren fick sammanlagt 62,1 procent.
  2. Kan du tänka dig att rösta på ett parti som i högre grad än nuvarande riksdagspartier förespråkar återvandring av illegala invandrare? Ja och kanske-svaren fick sammanlagt 65,7 procent.
  3. Skulle du vilja se ett nytt invandringskritiskt parti i riksdagen? Ja och kanske-svaren fick sammanlagt 48,7 procent.
  4. Vilket av följande påståenden stämmer bäst in på det parti som du sympatiserar med?
    Deras invandringspolitik borde skärpas: 42,2 procent
    Deras invandringspolitik är bra som den är: 47,7 procent
    Deras invandringspolitik borde bli mer liberal: 10,1 procent

På fråga tre har svaren från moderater och sverigedemokrater specificerats. Av M-sympatisörerna vill 20,8 procent se ett nytt invandringskritiskt parti i riksdagen medan hela 63,8 procent av SD-sympatisörerna vill det. Två tredjedelar av dem som gillar SD vill se ett mer radikalt alternativ i riksdagen! Kanske vill de till och med rösta på ett sådant?

Jimmie Åkesson borde nog akta sig för att bete sig så överlägset och drygt som han gjorde i TV4 i går kväll:

– Nordiska Motståndsrörelsen och det här nya Alternativ för Sverige är ju partier som kommer att dra till sig såna som vi inte vill ha, rasister och haverister på olika sätt och det är ju bra att de har någonstans att ta vägen.

I en enda mening har Åkesson klumpat ihop AFS med nationalsocialisterna i NMR, kallat dem rasister och haverister som SD gärna blir av med samt visat sig storsint nog att tycka att det är bra att även ”undermänniskor” har ett parti att rösta på. Inte bra. Jag tror inte den attityden går hem hos svenska folket. Jag tror inte heller den går hem hos SD-väljarna.

Har Åkesson så totalt tappat kontakten med sina väljare att han tror att de bara suttit och väntat på att Åkesson ska få någon att spotta på, så som han själv blivit spottad på ända sedan SD kom in i riksdagen 2010? Tror han inte att SD-väljarna minns varför Gustav Kasselstrand och så småningom hela SDU uteslöts? Det var då sannerligen inte för att de var knäppiga rasister och haverister, utan tvärtom för att de är ovanligt intelligenta och därför förstår att det krävs väldigt radikala åtgärder för att rädda Sverige. Idealister av Gustav Kasselstrands kaliber var förstås ett akut hot mot Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson som numera sitter mätta och belåtna och nöjer sig med att rädda Sverige lite grand.

Gustav Kasselstrand har alla möjligheter att ta positionen som Sveriges Donald Trump. Han har glöden, han har övertygelsen, han har karisman och han har intelligensen. Det han inte har är Trumps miljarder, men den insamling partiet startat på sin hemsida alternativforsverige.se har redan nått halvvägs till den önskade miljonen. Kasselstrand och hans partivänner har uppenbarligen arbetat hårt i det tysta innan de bestämde sig för att gå ut offentligt.

Kasselstrand avslutar inte sitt tal med ”Gör Sverige storslaget igen” (jämför Trumps Make America Great Again), kanske för att vi först måste rädda det innan det kan bli storslaget. Han säger i stället:

– Nu börjar resan för att ta tillbaka vårt land!

LYSSNA: Ingrid Carlqvist intervjuar Gustav Kasselstrand efter lanseringen.

 

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}