Framåt för italiensk nationalism i valet

Ännu är inte alla röster räknade i det italienska valet, men vi kan skönja en bild och även om mycket följer de prognoser som funnits bjuds det på överraskningar.

ITALIEN. Som väntat verkar Femstjärnerörelsen bli största parti med 32,5 procent och Berlusconis högerkoalition blir största block med 37,3 procent (siffrorna är preliminära). Vänsterblocket släpar långt efter med 22,9 procent. Det är alltså dödläge eftersom en ny lag i Italien föreskriver att ett parti eller ett block måste uppnå 40 procent för att kunna bilda regering.

Det som återstår är att prata med Femstjärnerörelsen (som själva sagt att de inte kommer samarbeta med någon) för att försöka komma överens om att bilda regering. De flesta bedömare tittar nu på Berlusconi och hans Framåt Italien. Kommer de att bryta koalition? Ingen skulle förvånas om Silvio Berlusconi gjorde det, speciellt inte efter att hans parti misslyckades med att bli störst i den egna koalitionen.

Störst i den verkar i stället Lega (tidigare Lega Nord) bli vilket överraskar. Det innebär också att Lega blir tredje största parti i landet. Därmed har Legas ledare, Matteo Salvini, en bra utgångspunkt i förhandlingarna med sina koalitionskolleger. I sin tur kan det betyda att Berlusconi helt sonika vänder sig till Femstjärnerörelsen.

CasaPound når inte upp till spärren på tre procent utan verkar hamna på 0,9. För de tre partier som valsamverkade under parollen Italia agli Italiani (Italien för italienarna), Forza Nuova, Flamma Tricolore och Movimento Sociale Italiano, har vi ännu inga siffror.

Ännu återstår några timmar av rösträkning och först när den är klar vet vi definitivt hur den politiska kartan ser ut.

 

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!