Klart för stor koalition i Tyskland sedan socialdemokraterna röstat ja

Efter nästan sex månaders dödläge är vägen nu öppen för en ny stor koalition mellan CDU (och CSU) och SPD i Tyskland. Det står klart efter att medlemmarna i det socialdemokratiska partiet sagt sitt i en omröstning.

TYSKLAND. När rösterna var räknade visade det sig alltså att SPD väljer att gå i stor koalition med Angela Merkels kristdemokrater. Alltså en liknande uppställning som styrde under den förra mandatperioden.

Det var länge oklart hur SPD skulle ställa sig för även om partitoppen var positiv till ännu en koalition fanns det stort missnöje i partiet och ungdomsförbunden drev stenhårt på för att det skulle bli ett nej.

Nejsidan är orolig för att partiet kommer att tappa ännu mer när de nu åter går in i samarbete med Merkels kristdemokrater. I en nyligen gjord opinionsundersökning visade det sig att socialdemokraterna passerats av det invadringskritiska Alternativ för Tyskland, som sensationellt blev andra största parti.

Förhandlingarna mellan parterna i den stora koalitionen är redan färdiga och man har bara väntat på att att SPD:s medlemmar skulle säga sitt. Angela Merkel kan nu andas ut och förbereda sig på att vara förbundskansler en fjärde gång. Hennes utnämning bör komma under nästa vecka då parlamentet samlas.

 

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!