Ny film berättar om hur Sverigedemokraterna högg sitt eget ungdomsförbund i ryggen

Ett nytt parti kommer att presenteras på måndag. Nu publiceras en film för att påminna oss om det smutsiga spelet bakom hur Sverigedemokraterna uteslöt sitt egna ungdomsförbund för att säkra sin makt.

När Gustav Kasselstrand 2011 tog över posten som ordförande i Sverigedemokratisk Ungdom (SDU) tog han över en papperstiger. Men under hans ledarskap, tillsammans med vice ordförande William Hahne och flera andra nyckelpersoner, växte sig SDU till ett av landets största ungdomsförbund med över 5 000 medlemmar.

Tidigt såg moderpartiets ledning ungdomsförbundet och deras karismatiska ledarskap som ett hot.

Redan 2012 försöker partiledningen få in Paula Bieler som ordförande, men på förbundsstämman vinner Kasselstrand omröstningen med en förkrossande majoritet. 2014 var det dags för ett nytt försök när partiledningen försökte få in Henrik Vinge som ordförande, men återigen misslyckades efter att ungdomsförbundets medlemmar hade fått säga sitt.

När så ungdomsförbundets vice ordförande William Hahne kandiderar till ordförandeposten i Sverigedemokraterna Stockholm stad uppstår total panik hos partiledningen. Man hotar Hahne med uteslutning om han inte drar tillbaka sin kandidatur, och efter att medlemsdemokratin återigen fått tala — och Hahne valts till ordförande — utesluter partiledningen så väl William Hahne som Gustav Kasselstrand.

Alternativ för Sverige

Inte ens tredje gången gillt

Efter detta hoppades partiledningen att det skulle vara öppen gata för att ta över ungdomsförbundet, och skickar fram Tobias Andersson som kandidat vid den extrainsatta förbundsstämman. Han ställs emot Jessica Ohlsson som står Hahne och Kasselstrand nära, och när medlemmarna återigen går emot partiledningens vilja och väljer Ohlsson så  klipper man banden med ungdomsförbundet och dess 5 000 medlemmar.

I stället grundar moderpartiet ett nytt ungdomsförbund, som saknar självstyre och detaljstyrs av partiledningen.

Ungdomsförbundet och de många uteslutna medlemmarna väljer då att rikta sitt fokus åt annat håll, och nu på måndag har företrädare för det gamla ungdomsförbundet, som nu grundat ett parti med namnet Alternativ för Sverige, kallat till presskonferens.

Missa inte filmklippet här ovan för att påminnas om det smutsiga spel som Sverigedemokraterna stod för när de uteslöt sina mest lovande ungdomar, bara för att kunna säkra sin egen makt.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}