Risk att Nattvasan ställs in på grund av kylan

Det har varit kallt och blåsigt under Vasaloppsveckan och risken är stor att arrangörerna kommer tvingas ställa in Nattvasan som är tänkt att gå av stapeln på fredag.

Vasaloppet i sig är hårt med sina 90 kilometer, etter värre blir det om loppet görs på natten. Men det hindrar inte folk från att vilja åka. Nattvasan för i år blev fullbokad redan i mars 2017.

Kylan ställer till det

Under måndagens Öppet spår var det många åkare som tvingades bryta på grund av kylan. Vid starten i Sälen var det 28 minusgrader. Nattvasan, som är Vasaloppet på natten, hade premiär förra året och intresset har varit stort för att delta i det äventyret. Nattvasan är ett parlopp med mycket högre krav på deltagarna eftersom antalet bemannade kontroller längs spåret är färre.

Under torsdagen kommer arrangörerna bestämma om Nattvasan ska genomföras eller inte, och allt beror på vädret. Risken är stor, konstaterar SMHI, att det fortsatt kommer vara riktigt kallt och arrangörerna ställer hellre in än riskerar deltagarnas liv och hälsa.

Ett anrikt lopp

Vasaloppet är världens äldsta och största långlopp sett till deltagarna. Sedan 1922 har man tävlat, inspirerade av resan som Gustav Vasa gjorde då han jagades av Kristian Tyranns soldater och loppet går mellan Berga By i Sälen till Mora.

Vid målgången, där orden “I fäders spår – för framtids segrar” hälsar skidlöparna, får segraren sin krans av kranskullan. De beryktade orden formulerades av den svenska nationalisten Gustaf Ankarcrona.

 

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}