Är du vän av vatten så kan du vara en av oss

– Äntligen en studie som säger sanningen

Ibland hittar den blinda hönan ett korn, säger man, och det verkar inte bättre än att den gjort det denna gång. En studie visar nämligen att konservativa är mer känsliga för snuskiga kroppsodörer och dålig andedräkt än vänsteranhängare och liberaler.

Det är inte ovanligt att vi läser artiklar i gammelmedierna med hänvisningar till rapporter som gör gällande att traditionellt konservativa och nationella är “korkade”, “psykopater”, “kärlekslösa” och/eller “misslyckade” i största allmänhet.

Det är sällan jag känner igen mig i deras analyser och jag brukar läsa det de anför eftersom jag, så att säga, är en del av den grupp de beskriver. Det ligger i mitt egenintresse att ta reda på om de träffat rätt: Om mina politiska ställningstaganden, min moraliska kompass, min tro… ja, hela mitt själsliv är resultatet av psykopati och/eller bristande intelligens.

Jag kommer alltid fram till att de har fel eftersom deras utgångspunkt alltid baseras på deras egna “sanningar”. Ett exempel på en sådan “sanning” är att det alltid är “gott” att vara normkritisk och abortförespråkare, medan det är “ont” att vara traditionell, för kärnfamiljen och (etter värre) om man därtill har en tro på Gud, existensen av något heligt och därtill eviga värden.

Däri ligger oftast skillnaden mellan oss och dem. Vi anser att de har fel, de är övertygade om att vi är “onda”. I sig intressant eftersom de sällan erkänner ondska som koncept eftersom alla föds som en tabula rasa, medan vi traditionalister både erkänner Gud (gudar) och en högre moral.

Men så, till sist dyker den upp, forskarrapporten som faktiskt verkar stämma också med verkligheten. Jag läser på New Scientist att Jonas Olofsson på Stockholms universitet konstaterar att flera undersökningar gör gällande att den som ogillar ofräsch kroppslukt, dålig andedräkt och sådant som vi instinktivt kopplar till sjukdom oftare är konservativa och auktoritära. Han verkar veta vad han pratar om, han har själv forskat om det.

Jag kan dock dra det ännu längre och konstatera att vi “högerextremister” inte bara ogillar ofräscha kroppslukter och dålig andedräkt; vi har svårt för smutsgrisar, latmaskar, slarvpellar och folk som inte passar tider. Vi tycker att man ska kamma sig, inte slänga skräp på gatorna, inte tugga mat med öppen mun och vi anser att man plockar upp efter sig, samt städar och bäddar sängen.

Listan kan göras lång men jag väljer i stället att konstatera en maxim vi erkänner:

Ur ordning kommer skönhet och allt högre mänskligt liv; ur reda kommer civilisation och framgång.

Ja, vi är vänsterns raka motsats. De dras till smuts, fulhet, kaos och förvirring. Jag har alltid vetat det och nu bevisar vetenskapen det för oss alla.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}