Svensk dragracingstjärna i allvarlig olycka

Den svenska dragracingstjärnan Jonnie Lindberg, 28, blev påkörd av dragracinglegenden – men klarade sig oskadd.

USA. Natten till måndagen inträffade en otäck olycka i världsmästerskapet i dragracing. I Phoenix, Arizona skulle den andra deltävlingen av 24 köras, och Jonnie Lindberg från Upplands Väsby hade kvalat in som femma med 3.866 sekunder och 510,6 km/h i klassen Funny Car – bilar med täckt kaross som har motorer på över 10 000 hästkrafter.

Jonnie tog sig till kvartsfinal där han ställdes mot den 16-faldige Funny Car-världsmästaren John Force. Force gick mot en säker seger, när hans motor plötsligt exploderade. Force tappade kontrollen över bilen som for över till Jonnie Lindbergs sida av banan.

– Jag såg delar av Johns kaross komma flygande, sen kom hela bilen. Jag girade och gjorde allt för att undvika en kollision. Men jag lyckades inte hela vägen. Det hade dock kunnat gå så mycket värre om vi krockat i högre fart, berättar Jonnie Lindberg för Tidningen Svegot.

Jonnie Lindberg kunde efter kraschen lämna sin bil för egen maskin. John Forces bil däremot behövde kapas upp för att säkerhetspersonalen skulle få ut honom. Efter kraschen var Force vid medvetande och reagerade på tilltal. Han fördes till sjukhus för vidare vård och övervakning. USA Today rapporterar nu på morgonen att John Force har fått lämna sjukhuset.

Nästa tävling går i Florida 15-18 mars. Lindberg räknar kallt med att vara på banan igen till dess.

– Jag åker till verkstan redan nu på tisdag och börjar jobba. Vi blir tvungna att bygga en helt ny bil från grunden. Allt på den gamla är skrot. Det blir tufft, men jag kommer inte ge mig förrän den är klar, säger Jonnie Lindberg.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}