Idag går tyskarna till val – här är allt du behöver veta

Idag går tyskarna till val. Vem kommer vinna? Hur kommer regeringsunderlaget se ut? Hur kommer det gå för de nationalistiska alternativen? Dan Erikson, som bott åtta år i Tyskland, ger här sin analys.

Idag går tiotals miljoner tyskar till valurnorna för att avlägga sin röst till förbundsdagen (motsvarande svenska riksdagen), och dessutom hålls en hel del borgmästarval och folkomröstningar på lokal och regional nivå. Men det som är av störst intresse för svenskar är så klart förbundsdagsvalet — den tyska politiken påverkar nämligen även oss, inte minst genom Tysklands oerhörda makt i EU, mer än vad vi kanske vill tro.

På många sätt är valet ganska ospännande. Angela Merkels kristdemokratiska union (CDU & CSU) kommer bli största parti, och Martin Schulz socialdemokrater (SPD) kommer bli näst störst. Mycket tyder nu också på att de relativt nybildade invandringskritikerna och populisterna i Alternativ för Tyskland (AfD) kommer bli landets tredje största parti.

Intressant att notera är att samtliga prognoser visar på kraftiga tapp för så väl Kristdemokraterna som Socialdemokraterna, de två stora giganterna i tysk politik sedan decennier tillbaka. Istället kan vi se framgångar för AfD som kommer att mer än fördubbla sitt röstantal, att liberalerna i FDP åter ser ut att komma in i förbundsdagen efter att ha åkt ut i senaste valet och hur det forna kommunistpartiet, Die Linke, går svagt framåt.

Vem ska bilda regering?

Eftersom Merkels kristdemokrater kommer bli största parti, blir det också upp till Merkel att bilda regering. Hon har i debatter inför valet sagt att hon inte kommer regera tillsammans med vare sig AfD eller Die Linke, och en koalition med liberalerna — likt 2009-2013 — kommer inte ge henne majoritet.

Det ser alltså ut som att vi, precis som under föregående mandatperiod, kommer få se en rödsvart regering bestående av så väl kristdemokrater som socialdemokrater och med Angela Merkel som förbundskansler. Detta har varit tydligt för de flesta under en längre tid, varför också debatterna mellan Schulz och Merkel har känts som ett ganska långtråkigt skådespel då man vet att de kommer regera tillsammans efter valet.

Vad kan nationalister hoppas på?

Det nationalistiska partiet NPD har ingen chans att komma in i förbundsdagen detta val. Partiet är hårt sargat av åratal av kamp mot förbundsrepublikens försök att förbjuda det, samtidigt som man tappat många väljare till det nybildade AfD. Men för övertygade etnonationalister är det ändå långt ifrån onödigt att rösta på partiet, eftersom man behöver komma upp till minst 0,5% för att få fortsatt partistöd. Detta ser ut att bli svårt, men inte omöjligt, och nationalister över hela den vita världen bör hålla tummarna för att NPD klarar spärren ikväll.

Framgångarna för AfD är inte heller oviktiga för nationalister. På listan till förbundsdagen står ett flertal personer med en etnonationalistisk grundsyn, som kan låta de tyska globalisterna få höra ett och annat i kammaren. Dessutom vet vi att en stark position för ett invandringskritiskt parti kan hjälpa till att knuffa de andra partierna i en bättre riktning.

Vi kan också hoppas på, även om chansen är minimal, att Merkel struntar i vad hon tidigare sagt och bildar regering med FDP och AfD. Men det känns tyvärr långsökt.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}