Utlänningar som föder barn i Malmö ska få extra hjälp – just nu utbildas yalladoulor!

Nu ska utländska kvinnor i Malmö få extra hjälp vid förlossningar då kommunen utbildar yalladoulor, samtidigt måste kvinnor i Norrland tvinga lära sig hur man föder i bilen.

Svensk förlossningsvård är i kris och förlossningsavdelningar lägger ned. När BB i Sollefteå lade ned kände sig ABF tvingade att starta en kurs om hur man föder barn i bilen, allt fler i Norrland kommer få göra det och komplikationer kommer att komma. Det finns helt enkelt inte pengar, menar man, att se till så att kvinnor kan föda säkert i stora delar av Sverige.

Nu ska staten dock skjuta till 500 miljoner extra. Delar av dessa hoppas Malmö kunna roffa åt sig för sitt nya projekt – yalladoulor. Dessa yalladoulor som nu håller på att utbildas av Malmö stad är vare sig tolkar eller barnmorsko. De är kvinnor och pratar några av de språk som talas i Malmö.

Som yalladoulor är det tänkt att de skall vara en länk mellan kvinnor som föder barn men inte kan svenska, och vårdpersonalen. En kursdeltagare, Amal Hussein, som satsar på att bli yalladoula, berättar:

– Jag känner jättemånga kvinnor som inte har bott i Sverige så länge och som inte vet hur de ska kommunicera med vårdpersonalen. Det här är jättebra tillfälle att hjälpa dem och vårdpersonalen, att kunna bryta den här kommunikationsbarriären.

Malmö stad är eld och lågor inför projektet men ännu finns inga pengar öronmärkta för att kunna hålla liv i doulo-projektet över tid.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!