Tim Pool och Sverigebilden

Efter Donald Trumps uttalande om att obehagliga saker händer i Sverige betalade Paul Joseph Watson på infowars.com frilansjournalisten Tim Pool för att åka till Sverige och reda ut huruvida Trump hade rätt eller fel, och se hur situationen i Sverige verkligen är.

Den senaste tiden har den så kallade ”sverigebilden” debatterats kraftigt. Det började med att Donald Trump i ett offentligt tal pratade om invandring, och problem som kommer med invandring. Specifikt syftade han på problematisk icke-europeisk invandring, och följderna av den. Några exempel som presidenten tog upp var problemen i Tyskland, Frankrike och Sverige. Att det händer saker i de nämnda länderna ifrågasätter ingen, utan kontroversen uppstod då Trumps uttalande om Sverige inte specificerade vad han menade. Det Trump sa var ”Last night in Sweden”, vilket direkt fick internationell media att reagera och snabbt påpeka att ”ingenting” hände föregående kväll i Sverige. Trump utvecklade dock senare sitt resonemang och förklarade att det han menade var att han dagen innan hade sett ett reportage från Fox News om invandringsproblemen i svenska förorter, inte någon terrorattack eller liknande som media försökt insinuera, ironiskt nog bröt invandrarkravaller ut i Stockholmsförorten Rinkeby fem timmar efter Trumps uttalande — och så var debatten om ”sverigebilden” igång.

Kriget om verkligheten

Sedan invandringskritiker började hänvisa till statistik och siffror för att stärka våra argument har ett konstant siffer- och tolkningskrig om verkligheten bedrivits från den statliga och mediala makten. Detta krig intensifierades efter att Sverigedemokraterna kom i riksdagen 2010, förmodligen för att riksdagsinträdet per se kan ses som den ultimata protesten mot staten och medias verklighetsbild. Över 300 000 tusen svenskar valde att ignorera medias ”sverigebild”, och valde istället att rösta efter sin egen verklighetsuppfattning. I dag ser vi samma situation, hela ”Fake News”-narrativet från internationell lögnmedia är en sista desperat åtgärd för att misskreditera oliktänkande regimkritiker och framställa dem om lögnare, eller fabulerare av nyheter.

Sverige som en sekt

Ett intressant fenomen som uppstått är att den svenska vänstern börjat använda ”rasisternas” retorik — och börjat benämnda svenskar som talar med utländska medier och där upplyser om tabubelagda problem — som landsförrädare. Detta är ett sektbeteende. Situationen fungerar att jämföra med när någon visselblåsare läcker information från insidan av en sekt som ses som komprometterade av sektledarna, och då Istället för att ta till sig den legitima kritiken och förändra det som inte fungerar, agerar sekten istället aggressivt mot den som påtalat problemen, och läckt dem till utomstående. Precis så agerar de med makt i Sverige. Istället för att lyssna till ett utifrånperspektiv från andra länder, eller svenskar som talar med journalister från andra länder avfärdas allt som ”hat mot Sverige”, eller fabricerade nyheter.

Plötsligt kan man förråda sitt land tydligen. Enligt vänstern är landsförräderi synonymt med att inte ljuga om situationen i landet, och värst är det att tala sanning om att mångkulturen och det mångetniska samhället inte fungerar. Att göra det är att svika, eller förråda det mångkulturella projektet; och därmed blir klassificeringen förrädare. Så att förråda folket eller landet som man tycker ordet borde innebära handlar det inte alls om; snarare är landsförrädare enligt vänstern någon som opponerar sig mot systemet.

Journalist skickas till Sverige

Mediaprojektet infowars.com som stödjer Donald Trump valde efter mediadrevet mot honom att betala en oberoende journalist för att åka till Sverige och rapportera om hur situationen i landet verkligen är. Journalisten som nappade på erbjudandet var Tim Pool som direkt åkte till Malmö. På internet och sociala medier blev detta direkt en stor snackis; en utländsk journalist skulle åka och granska Sverige. Vanligtvis tycker det svenska mediaetablissemanget att det är totalt ointressant att höra vad utländska journalister har att säga efter att ha besökt Sverige och granskat den svenska mångkulturen. Norska NRK och danska DR har flera gånger gjort reportage från svenska förorter där de varit enormt mycket bättre och mer objektiva än sina svenska kollegor på att rapportera sanningsenligt, men då har de har aldrig själva fått vara med och prata om det i svenska tv eller radio.

Men nu hände något annorlunda. Tim Pool togs direkt vid ankomst emot av svensk media som ivrigt ville höra varför han var här och vad som egentligen var hans agenda. Det första man gjorde från SVT i sin första intervju med journalisten, var att insinuera att han skulle vara köpt av amerikanska Trumpanhängare och därmed opålitlig i sin rapportering. Detta i något slags försök att skademinimera (redan innan Pool börjat rapportera) om det skulle vara så att han hittade något problematiskt; så skulle man i sådana fall bara kunna förklara bort allt med: ”Men Infowars finansierar ju honom, så det är inte särskilt konstigt att han rapporterar som han gör…” En annan sak man gjorde från den statliga televisionen var att omedelbart börja ljuga i sin översättning när man inte kunde få Tim Pool att säga det man ville. På frågan om hur neutral han kunde vara när Infowars och Paul Joseph Watson samlat in pengarna till resan svarade Pool att han visste att Watson var ”right wing”, d.v.s höger, men att det inte spelade något roll eftersom han inte blandade sig i innehållet. Detta översatte SVT medvetet felaktigt till att Pool skulle kallat Watson ”högerextremist”.

Ogenerat hyckleri från statsmedia

Första besöket i Sverige för Tim Pool var Malmö och Rosengård som räknas som ett av de mer problematiska invandrarområdena i Sverige. I den första filmen från ett minusgradigt och folktomt Rosengård konstaterar Pool att området är tråkigt och att det inte alls går att jämföra med Chicago som han kommer från, och säger att det farligaste de stött på är gångvägarna som inte saltas i området. I nästa film intervjuar amerikanen en boende i Rosengård, en arab som påstår sig ha personlig vetskap om att 80 procentav de flyktingar som kommer till Sverige från Syrien ”är ISIS”.

Det intressanta med dessa första två filmerna, och innehållet är hur de rapporteras i media följande dag. För då på SVT Kulturnyheterna har man ett inslag där man talar om den amerikanske journalisten som åkte till Sverige för att se om Trump hade rätt eller inte — och så klipper man in sekvensen på 30 sekunder när Pool just säger att Rosengård är tråkigt, sedan klipper man tillbaka till studion där programledaren Kristofer Lundström sarkastiskt säger ”Oj, farligt!”. Ur ett fake news-perspektiv är det intressant hur klipp väljs, nu förlöjligades invandringskritiker, men om invandringskritiker skulle haft makten över sändningen och klippt lika ohederligt, och valt från de två filmerna som fanns tillgängliga skulle lika gärna arabens ord om ISIS gå att klippa ut för att göra det hela väldigt alarmistiskt. Att helt och hållet ”hitta på nyheter” som borde vara innebörden av fake news, är inte nödvändigt. Det räcker med att vinkla redan existerande nyheter för att få samma effekt.

Efter ett oproblematiskt besök i Malmö besöktes Stockholm och Rinkeby torg, där det direkt blev otryggt och polisen uppmanade Tim Pool att inte filma, och lämna platser för att invandrare började samlas och maskera sig. Denna film släpptes också, men då blev det ingen uppföljning på Kulturnyheterna… Spiken i kistan för hyckleriet och opartiskheten visade sig emellertid bli på SVT Opinion Live där Tim Pool medverkade några dagar senare. Programledaren Belinda Olsson fortsatte på SVT:s tidigare linje om Infowars och frågade Pool:

”You were paid, and it was a challenge by Infowars, but I noticed the only thing they have published from your trip here is what happened in Rinkeby, why do you think this is?”

Lyteskomik när den statliga propagandakanalen anklagar någon för att använda metoder som subjektiv exponering av sådant som gynnar den egna agendan, när man själva gjorde det dagen innan.

Det svenska perspektivet lyser med sin frånvaro

Jag har sett alla filmerna som lagts ut och någonting som fattas är det svenska perspektivet. Det fokuseras på invandrare och deras ”utsatthet” i förorten, men hur är det med svenskarna som måste bo i eller i anslutning till ett mångkulturellt område, som tvingas anpassa hela sina livsstilar efter det. Fler samlingspunkter borde också besökts. Det är svårt att kunna rapportera någonting om man inte befinner sig där sakerna händer. Vill man se hur en stad eller område — ur ett trygghetsperspektiv är går man inte dit mitt på dagen när det är folktomt, man går dit på kvällen när det är mörkt, man åker tunnelbana nattetid. Det är den verklighet som vanliga människor måste möta. På Flashback skrev en användare en träffande allegori: ”Pelle åkte över Medelhavet på smugglingbåt och överlevde. “Inte alls en dödsresa”.

Eftersom detta inte gjordes misslyckades Tim Pool i sitt journalistiska arbete. Han erkände dock i sin sista film att Donald Trump faktiskt hade rätt i det han sa, och att Sveriges politiska korrekthet och sociala repression är riktigt obehaglig, men när allt kommer till kritan så var det enda som han lyckades bevisa att det går att undvika våld, brott och otrygga situationer i Sverige — om man agerar rätt, men frågan är varför ska man behöva göra det.

Polisens agerande är också ett ytterst bevis på att våldsmonopolet och staten håller på att förlora sin makt. Egentligen borde det endast finnas två lägen; antingen att staten och polisen upprätthåller lagen, eller att de inte gör det, men i Sverige så har vi fastnat i ett mellanläge. För i invandrarområden existerar outsagda regler, som polisen nu öppet uppmuntrar att man följer, för att problem inte ska uppstå; fast det inte är lagen. I Tim Pools fall på Rinkeby torg, påminde polisen: ”Du får filma, men vi rekommenderar inte att du gör det för ungdomarna gillar inte att bli filmade utan tillstånd”, och ”Du får stanna kvar på platsen, men vi rekommenderar inte att du gör det för det kan bli osäkert”. Vad kommer detta polisbeteende leda till i framtiden, vad blir uppmaningen till svenska kvinnor? ”Okej det är inte mot lagen att visa håret, men för ditt eget bästa rekommenderar vi att du inte gör det, annars kan det hända saker”. Det vi ser är ett konkurrerande våldsmonopol som växer fram, som aspirerar på att bli våldsmonopolet inom sitt geografiska område, och som kommer bli det desto mer polisen drar sig tillbaka.

Till sist kan jag konstatera att det ändå är rätt tragikomiskt att Tim Pools uppdrag var att motbevisa en potentiell fake news-historia från Trump, men blev i slutändan själv utnyttjad i SVT:s egna fake news.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}